Agrokor prijavio slovensku agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja

Europskog te nacionalne regulatore za tržišno natjecanje Peruško podrobno izvještava među ostalim "o povredi legitimnih očekivanja investitora u pogledu primjene zakona i prakse na ulaganja unutar EU-a te diskriminaciji na temelju nacionalnosti u pogledu ulaganja unutar EU-a

Agrokor je prijavio slovensku agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja potpredsjednici Europske komisije i tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja, koje je izvijestio o nedavnim postupcima te agencije vezanim za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenovu.

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško potpredsjednici Europske komisije (EK) i povjerenici za tržišno natjecanje Margrethi Vestager, direktoru Direktorata za tržišno natjecanje EK Ceciliu Madero Villareju te vodećim ljudima tijela za tržišno natjecanje svih država članica i članica Europske mreže tijela za zaštitu tržišnog natjecanja uputio je pismo u kojem ih izvještava o nedavnim postupcima slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja vezanim za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, koji su u suprotnosti sa zakonima i praksom EU-a i Slovenije, navodi se u priopćenju.

Pismo je Peruško uputio nakon saznanja da je žalbu koju je Agrokor 24. prosinca podnio na odluku zapljene dionica Mercatora, Agencija tek danas putem obične pošte proslijedila Sudu za prekršaje u Ljubljani, koji će tako moći početi odlučivati najranije u ponedjeljak 30. prosinca, a za odluku ima 48 sati, ističu iz Agrokora.

Europskog te nacionalne regulatore za tržišno natjecanje Peruško podrobno izvještava “o povredi legitimnih očekivanja investitora u pogledu primjene zakona i prakse na ulaganja unutar EU-a, diskriminaciji na temelju nacionalnosti u pogledu ulaganja unutar EU-a te povredama koje, de facto, predstavljaju uskraćivanje prava i nezakonitu eksproprijaciju ulaganja unutar EU-a, a koje je počinila slovenska agencija za tržišno natjecanje”.

Ta su pitanja trenutno predmet lokalnih sudskih sporova u Sloveniji, no Peruško ističe kako će u ovom slučaju vjerojatno biti pokrenuti i međunarodni sudski postupci.

Peruško u pismu iznosi poslovne iskaznice Agrokora i Mercatora te vlasničku povezanost hrvatskog maloprodajnog lanca s Mercatorom, u kojem Agrokor trenutno ima oko 69,6 posto udjela.

Podsjeća i da je Agrokor u travnju 2017. ušao u postupak izvanredne uprave u okviru kojeg se planira prijenos poslovnog udjela u Mercatoru na restrukturirani hrvatski pravni subjekt, Fortenova grupu.

“Čini se, međutim, da slovenska administracija iz nacionalnih političkih razloga želi spriječiti taj prijenos i umjesto toga orkestrirati da se udio od 69,6 posto prenese na neku treću osobu. S tim ciljem je Agencija 24. rujna 2019. Agrokoru izrekla kaznu od 53,9 milijuna eura zbog toga što 2016., u vrijeme kada je Ivica Todorić upravljao kompanijom i bio njezin vlasnik, nije Agenciji prijavio koncentraciju na ocjenu. Agencija je tu kaznu iskoristila kao izliku za zamrzavanje udjela od 69,6 posto kako bi spriječila njegov prijenos na Fortenova grupu. Ti postupci su u suprotnosti s lokalnim slovenskim zakonom i praksom, kao i zakonom i praksom EU-a te predstavljaju međunarodnu povredu prava”, ističe Peruško.

Podsjeća i kako je Agencija 16. prosinca izdala nalog o privremenom zamrzavanju Agrokorovih dionica u Mercatoru, da je to napravila primjenjujući odredbe Zakona o prekršajima “koje nikada u povijesti nisu primijenjene na način na koji su iskorištene protiv Agrokora”, te da su početkom prosinca Agrokor i Fortenova grupa, po odvojenom pitanju, podnijeli žalbe EK u pogledu zahtjeva koji potječe od slovenske Vlade i državne SID banke – da se slovenskim dobavljačima dodijeli povlašten pristup policama Mercatora.

“Te činjenice ukazuju na nedvojbeno kršenje jednog od temeljnih načela EU – slobodno kretanje roba između država članica. Slovenska državna banka naznačila je da će, ukoliko Mercator ne pristane pogodovati slovenskim dobavljačima na taj način, odbiti dati suglasnost koja je prema mjerodavnim dokumentima o financiranju potrebna za prijenos Agrokorova udjela u Mercatoru na Fortenova grupu. Po svemu sudeći, Slovenija time, de facto, kroz banku kojoj je vlasnik i koju kontrolira, namjerno krši zakone EU-a te radi nezakoniti pritisak na Agrokor i Fortenova grupu da pogoduju slovenskim kompanijama ispred onih koji dolaze iz drugih dijelova EU-a”, ističe Peruško.

U pismu upozorava i kako će “posljedica djelovanja slovenske administracije biti da će restrukturiranje Agrokora koje je u tijeku, uključujući prijenos Agrokorova udjela u Mercatoru na Fortenova grupu, vjerojatno biti odgođeno ili izbačeno iz kolosijeka”.

“To može imati vrlo značajne implikacije za vjerovnike te u širem smislu i za režime tržišnog natjecanja i insolventnosti na razini EU-a”, zaključuje Peruško u pismu čelnicima europskog i nacionalnih regulatora za tržišno natjecanje.

Prethodni članakKina ulaže 7 mlrd dolara u povećanje proizvodnje svinja
Sljedeći članakMaloprodaja u studenom na godišnjoj razini porasla za 2,5 posto