mate-krpan-ftdNajveći dio ulaganja odnosi se na Konzum, ukupno 18 milijuna eura

U organizaciji Infoarena grupe danas je u Zagrebu održana konferencija ICT Investment Arena 2011 na kojoj su tvrtke iz javnog i privatnog sektora predstavile svoj plan ulaganja u ICT sektor za 2012. godinu.

Agrokor koncern za 2012. godinu planira u ICT sektor uložiti 30 milijuna eura, rekao je Mate Krpan, direktor Agrokorove ICT tvrtke mStart telekomunikacije. Najveći dio ulaganja odnosi se na Konzum, ukupno 18 milijuna eura, u kojem će se, između ostalog, zamijeniti postojeći sustav za upravljanje robama i unaprijediti centralni informacijski sustav. U Agrokorovim tvrtkama koje proizvode hranu i piće unaprijedit će se SAP rješenja te implementirati HRMS i ERP, kazao je Krpan.

Globalne trendove investicija u ICT u 2012. predstavio je Ivan Maglić, direktor konzultantske kuće Gartner. Prema istraživanjima iz prethodnih godina, Hrvatska je po ulaganjima u ICT sektor bila pri dnu europske ljestvice. S obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, iz Europe dolaze regulatorne smjernice koje bi trebalo primijeniti kako bi se osiguralo plodno tlo za nove strane investicije, naglasio je Maglić.

Mirela Šešerko, operativna direktorica Sektora za ICT rješenja za poslovne korisnike HT-a, smatra kako je potreban strateški fokus na visokotehnološke sektore poput ICT-a, koji imaju najveći potencijal rasta, imajući pritom na umu kako je modernizacija telekomunikacijske infrastrukture podloga za omogućavanje naprednih usluga putem mreža novih generacija.

Na samom događanju po prvi je puta javnosti predstavljen i novi Podatkovni centar Križ (Datacross), jedinstveni centar u nizu regionalnih lanaca komercijalnih podatkovnih centara. Krešo Troha, član Uprave Datacrossa, najavio je pritom dovršenje prvog centra u Jastrebarskom sredinom 2012., a početkom 2013. otvorit će se i drugi centar u Križu.

Ulaganja Financijske agencije (FINA) predstavio je član Uprave Ante Šimunović rekavši kako agencija planira investirati oko 13 milijuna eura u sektor ICT-a, od čega na software otpada oko 8,5 milijuna, a na hardware oko 4,4 milijuna eura. Planiraju se definirati novi proizvodi, ali i nova tržišta za postojeće proizvode. Predstavio je i e-Račun, novi internetski servis za elektroničku razmjenu računa.

U izlaganju Apis IT-a, pomoćnik uprave Zdravko Dragičević istaknuo je da će se investicijski uložiti 25% godišnjih prihoda i da budućnosti javne uprave leži u konsolidiranim registrima, poslovnoj integraciji institucija, te integriranim poslovnim procesima.