25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 23:36
VijestiSvijetAhold Delhaize pokreće vlastiti sustav plaćanja

Ahold Delhaize pokreće vlastiti sustav plaćanja

U suradnji s ING bankom Ahold Delhaize grupa razvija novi način plaćanja. Riječ je o digitalnoj platnoj kartici na kojoj kupci ne ostavljaju (gotovo) nikakve osobne podatke, prenosi portal retaildetail.eu.

Alternativni sustav plaćanja trebao bi, prije svega, potrošače zaštititi od curenja njihovih osobnih podataka, ali bi ujedno trebao biti brži od uobičajenog plaćanja karticom. Kako je rečeno na predstavljanju, digitalna bi platna kartica funkcionirala uz upotrebu tokena.

Tradicionalne i online trgovine dobivaju sličan token od banke ING prilikom provođenja platnih transakcija što znači da svaki kupac ima jedinstveni broj. Token zamjenjuje druge osobne podatke, a u ovom slučaju ne otkriva se čak ni taj konkretni broj. Prednost je ove kartice zaštita osobnih podataka, ali i brzina kojom se beskontaktne transakcije mogu provesti bez kompleksnih i dugotrajnih dodatnih autentifikacija.

Posljednja je značajka posebno važna kompanija Ahold Delhaize. Iako je sustav vrlo sličan ostalim rješenjima za mobilno ili digitalno plaćanje, kao što su Apple Pay ili PayPal, maloprodajni lanac želi novu varijantu testirati i u fizičkim trgovinama i na online platformi u Nizozemskoj. Tržište Belgije za sada nije u planu, ali i ono bi trebalo doći na red.

Najveći nizozemski trgovački lanac, Albert Heijn, već je testirao plaćanje QR kodom također u suradnji s bankom ING. Obje kompanije za digitalno plaćanje koriste Mastercard. Kao posljedica koronakrize, sve je više zahtjeva za beskontaktnim plaćanjem. U suradnji s Apple Payom francuski lanac Carrefour na matičnom tržištu također razvija sustav mobilnih plaćanja.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...