Nakon što je Agrokor početkom srpnja predao dokumentaciju hrvatskoj Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), očekuje se da će do kraja tjedna prijaviti koncentraciju s Mercatorom slovenskom regulatoru tržišnog natjecanja, prognoziraju izvori bliski “najboljem susjedu”, piše Delo.

Mercator i Agrokor su poslovni aranžman sklopili sredinom lipnja i od tada teče 30-dnevni rok, u kojem hrvatski koncern mora prijaviti konkurenciju na pet tržišta na kojima posluje trgovačko društvo: u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH.

Prema dostupnim informacijama, Agrokor je u četiri države nekadašnje bivše države predao dokumentaciju, a početkom srpnja i hrvatskoj Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Osim toga, suglasnost zaštitnika konkurencije na sporazum o refinanciranju oko milijarde Mercatorovog duga je jedan od dva ključna uvjeta za prodaju Mercatora.

Kako što ime sugerira, uredi za zaštitu konkurencije temeljito će proučiti što znači konkurencija dva velika trgovca na pojedinim tržištima. Pojednostavljeno, provjerit će kako će spajanje utjecati na odnose snaga (konkurentnosti) na tržištu.

Poznavatelji upozoravaju da se položaj razlikuje od tržišta do tržišta. Tako je hrvatski zaštitnik konkurencije Agrokoru dao do znanja da mora zbog veličine tržišnog udjela nakon preuzimanja Mercatora prodati ili zatvoriti neke svoje prodavaonice, posebno na području Zagreba.

U Sloveniji Agrokor nije prisutan u sektoru maloprodaje, tako da će tamošnja Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) više pažnje posvetiti položaju dobavljača Mercatora.

Među njima je Agrokor kao vlasnik značajnog dijela hrvatske prehrambene industrije (vlasnik Jamnice, Leda, Zvijezde, PIK-a Vrbovec…), što postavlja pitanje hoće li se nakon preuzimanja promijeniti odnos snaga na tržištu – prije svega što to znači za one dobavljače Mercatora koji su konkurencija Agrokoru. Na primjer za dobavljače voda, naglasio je sugovornik Dela koji nije želio biti imenovan.

“Mercator ima značajan udio u maloprodaji na slovenskom tržištu i kanal za prodaju Radenske i Jamnice do krajnjeg kupca. Ako vjenčanja bude, Agrokor će biti u drugačijem položaju od drugih dobavljača Mercatora i AVK će morati razmotriti je li Radenska zbog ulaska Agrokora izgubila mogućnost tog prodajnog kanala”, kazao je sugovornik.

Ili, drugim riječima, AVK će procijeniti hoće li se zbog preuzimanja Mercatora dogoditi isključenje pojedinih dobavljača društva i ima li Agrokor mogućnost da poveća cijene. Ako AVK utvrdi da je konkurencija ugrožena, Agrokoru može naložiti strukturne mjere, kao što su, na primjer, prodaja Jamnice.

Šef Agrokora Ivica Todorić je najavio da će, u slučaju spajanja, Konzum na račun Mercatora povući iz Srbije i Crne Gore, dok bi Konzum preuzeo maloprodajne operacije u BiH i Hrvatskoj. Budući da postoji bojazan da bi novi tržišni udio Agrokora u maloprodaji u Hrvatskoj po preuzimanju dosezao između 30 i 40 posto, što je blizu dominantnom položaju na tržištu (40%), AZTN od Agrokora očekuje mjere za dezinvestiranje.

Upozorava se također da će se nakon ulaska Hrvatske u EU posljedice koncentracije procjenjivati na svim tržištima bez obzira na to hoće li o koncentraciji odlučivati hrvatska agencija ili Europska komisija. (SEEbiz.eu)