AZTN dopustio preuzimanje Termesa i IPK-a Kandit

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenilo je dopuštenom koncentraciju koja nastaje stjecanjem zajedničke kontrole odnosno prevladavajućeg utjecaja poduzetnika M SAN ulaganja, Žito i Vaga nad tvrtkama Termes i IPK Kandit Osijek, stjecanjem većine udjela u temeljnom kapitalu Termesa, priopćeno je sa sjednice Vijeća.

Provedbom koncentracije M SAN ulaganja, Žito i Vaga koji ne djeluju na tržištu trgovine na veliko konditorskim proizvodima, preuzet će tržišni udjel IPK Kandita dok će tržišni udjeli ostalih poduzetnika ostati nepromijenjeni.

Na mjerodavnom tržištu trgovine na veliko šećerom na teritoriju Republike Hrvatske nakon provedbe koncentracije M SAN ulaganja, Žito i Vaga preuzimaju tržišni udjel proizvođača šećera IPK Premijera, povezanog poduzetnika IPK Kandita.

Prema najavama sudionika koncentracije, poslovanje u IPK Kanditu temeljit će se na ulaganju u razvoj konditorske industrije usmjeravanjem aktivnosti na razvoj novih proizvoda, bombona, čokolade i krem proizvoda, što će povećati tržišnu konkurentnost, kaže se u priopćenju. (H)