Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbacila je inicijative Japan Tobacco International (JTI) i BAT Hrvatska kojima su zatražili pokretanje postupka po službenoj dužnosti radi utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv Tvornice duhana Rovinj (TDR), odnosno Adris Grupe, priopćeno je danas iz AZTN-a.

cigarete-prodaja-midiDvije su kompanije u svojim inicijativama navodile kako TDR ugovorima koje je sklapao s kupcima do kraja 2010., odnosno novom prodajnom politikom od početka 2011. koja rezultira nižim osnovnim rabatima i višom zakupninom za korištenje prodajnog prostora trgovaca, zatvara mjerodavno tržište distribucije odnosno trgovine cigaretama ostalim konkurentima, a JTI je tvrdio i da pojedini kupci/trgovci ne žele s njim ući u poslovni odnos zbog toga što im to priječe ugovori potpisani s TDR-om.

Agencija podsjeća da je već rješenjem iz lipnja 2011. utvrdila da su postupanje i prodajna politika TDR-a koji su bili u primjeni do kraja 2010., predstavljali zlouporabu vladajućeg položaja te da je protiv takvog ponašanja podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu za izricanje kazne.

Agencija je već ocjenjivala i ugovore koje je TDR sklapao s trgovcima sukladno novoj prodajnoj politici koja je u primjeni od 1. siječnja 2011., temeljem inicijative nekoliko malih trgovaca, a ta je inicijativa odbačena jer je Agencija utvrdila kako nema dostatnih indicija da TDR tim ugovorima zlorabi vladajući položaj na tržištu niti da primjena nove prodajne politike ima negativne učinke na tržišno natjecanje.

U priopćenju se, vezano za navode iz inicijativa JTI-a i BAT-a o kojima Agencija nije ranije odlučivala, a prema kojem pojedini trgovci odbijaju poslovnu suradnju s TDR-ovim konkurentima, navodi kako je utvrđeno da neki od njih (Tisak, Mercator) pretežito posluju s tri dobavljača cigareta – TDR, Philip Morris i BAT (putem njegovog distributera Roberto plus), ili minimalno s dva, odnosno TDR-om i Philip Morrisom, što je slučaj kod Konzuma i Inovina.

Kada se radi o Ultragros grupi, utvrđeno je kako ona nema zajedničku politiku nabave, već svaka od njih samostalno odlučuje s kojim će dobavljačem cigareta poslovati.

U slučaju Inovina, poduzetnika koji je pod izravnom kontrolom TDR-a, Agencija je utvrdila da se u smislu hrvatskih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, oni smatraju jednim poduzetnikom. S obzirom da Inovine imaju svega oko 8 posto od ukupnog broja maloprodajnih mjesta za prodaju cigareta u Hrvatskoj, taj poduzetnik i nije u obvezi prodavati cigarete konkurenata.

Međutim, kako se u Hrvatskoj cigarete prodaju na nekoliko tisuća specijaliziranih prodajnih mjesta, a nema niti zakonskih ograničenja u pogledu mogućnosti prodaje cigareta u prodavaonicama robe široke potrošnje, Agencija je, polazeći od domaćih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i odgovarajućih odluka i prakse europskih sudova, zaključila da je taj kanal distribucije u Hrvatskoj moguće nadomjestiti drugim prodajnim mjestima.

Uz to, iako se TDR još uvijek nalazi u vladajućem položaju na tržištu distribucije cigareta s udjelom od 60-70 posto, njegov je tržišni udjel 2010. i 2011. u stalnom padu u odnosu na prethodne godine.

Istodobno, tržišni udjeli njegovih konkurenata, uključujući i JTI i BAT, konstantno i progresivno rastu, a takav trend, pak, nesporno pokazuje kako je pristup kanalima distribucije i potrošačima bitno poboljšan u odnosu na ranije razdoblje, zaključuje se u priopćenju AZTN-a.

Komentirajući zaključke Agencije, iz rovinjskog TDR-a kažu kako su oni za njih očekivani.

“Kao što smo više puta upozoravali, riječ je o pritiscima multinacionalnih kompanija na donositelje odluka, regulatore i javnost kako bi netržišnim sredstvima i na što jeftiniji način ostvarili tržišnu prednost. Iako očekujemo nastavak pritisaka na TDR, kao nacionalnu kompaniju koja je stotinjak puta manja od svoje konkurencije, zaključci Agencije potvrda su ispravnosti našega rada na tržištu”, kažu u TDR-u. (H)