Back to school: Akcije najčešće u kolovozu, ali i u siječnju

Unazad dvije godine Njuškalo popusti i katalozi bilježe najveći broj akcija na ovu kategoriju proizvoda u kolovozu, odnosno krajem tog mjeseca. Ipak, značajan porast volumena školskog pribora i opreme koji se prodaju po akcijskim cijenama javlja se i u siječnju, što se svakako povezuje s početkom novog školskog polugodišta, kad su učenici već istrošili dio opreme kupljene na jesen.

Jesenski povratak u školske klupe za roditelje znači i pomno planiranje kućnog budžeta, uz stavke za opremanje svojih školaraca za učionicu, za koje novac značajno rjeđe izdvajaju u drugim dijelovima godine. Znaju to dobro i trgovački lanci pa svoje rujanske i aktivnosti promotivnih i akcijskih cijena krajem kolovoza usmjeravaju upravo prema “back to school” segmentu proizvoda.

Riječ je uglavnom o školskoj opremi, priboru, dječjoj odjeći, obući i sportskim rekvizitima, a prve akcijske cijene na navedene proizvode trgovački lanci počinju komunicirati nekoliko tjedana uoči početka školske godine. Približavanjem ovog perioda može se uočiti i porast volumena akcijskih cijena na školski asortiman koji se u ukupnom volumenu akcijskih cijena u trgovačkim lancima s robom široke potrošnje početkom rujna svrstava na visoko peto mjesto.

SEZONALNI KARAKTER
Unutar ovog segmenta po akcijskim se cijenama najviše prodaju školski pribor i oprema, konkretno bilježnice, pernice, ruksaci, ali i razni fascikli. Među njima najviše je proizvoda brendova Staedtler, Connect i Sigma. Staedtler tako početkom rujna po akcijskim cijenama najviše prodaje flomastere, grafitne olovke i drvene boje, brend Connect promotivnim cijenama pak ističe plastelin i tempere, a Sigmini proizvodi na akciji u “back to school” tjednima mahom su olovke, markeri i stolni kalkulatori.

Trendovi u oglašavanju povoljnijih cijena i promotivnih akcija školskog pribora i opreme izrazito su sezonalnog karaktera. Tako unazad dvije godine Njuškalo popusti i katalozi bilježe najveći broj akcija na ovakve proizvode upravo u kolovozu, odnosno krajem tog mjeseca. Ipak, značajan porast volumena školskog pribora i opreme koji se prodaju po akcijskim cijenama javlja se i u siječnju, što se svakako povezuje s početkom novog školskog polugodišta, kad su učenici već istrošili dio opreme kupljene na jesen.

CIJENE NAJNIŽE U OŽUJKU
Zanimljivo je spomenuti i kako iznos popusta na ovaj segment proizvoda raste od siječnja prema ožujku. Konkretno, prosječan postotak popusta za školski pribor i opremu u ožujku je bio 50 posto. Riječ je najvjerojatnije o rasprodaji prošlogodišnjeg jesenskog asortimana koji će već u lipnju početi mijenjati novi proizvodi i kolekcije. S druge strane, u periodu prije početka školske godine, kada dolazi do brojčano najveće ponude akcijskih cijena na Njuškalo popustima i katalozima, u pravilu dolazi i do smanjenja samog iznosa popusta na navedene proizvode.

Digitalni popis za kupnju kao alat koji korisnici Njuškalo popusta i kataloga svakodnevno koriste, kako ne bi propustili traženi artikl po najpovoljnijoj cijeni, daje i jasan uvid u ključne predmete koje roditelji u najvećem broju kupuju prije početka školske godine, a riječ je o ruksacima, pernicama i bilježnicama. Kad je pak riječ o brendovima, potencijalni kupci na svoj popis za kupnju najčešće stavljaju brendove Adidas, Carioca, Sigma, Staedtler, Connect i Lipa Mill.

Ove i druge proizvode za školarce kupci najviše traže upravo krajem kolovoza i početkom rujna, a kako navedeni mjeseci prolaze, tako se primjećuje i pad posjećenosti potkategorije “Školski pribor i oprema”, odnosno pad interesa za kupnju.

Prethodni članakKonzum poziva na odgovorno ponašanje prema životinjama
Sljedeći članakDuhanski proizvodi: Važna prekretnica u borbi protiv nelegalne trgovine