Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič izjavio je u utorak da uprava te tvrtke podržava namjeru većinskih vlasnika da prodaju svoje udjele, ali da bi bilo potrebno naći strateškog ulagača koji će kompaniju i dalje razvijati.

“Potreban nam je stabilan vlasnik, pa podržavamo prodaju starteškom investitoru koji će omogućiti daljnji razvoj kompanije”, izjavio je Balažič za televizijsku postaju A-kanal, nakon objave nerevidiranih poslovnih rezultata, prema kojima je Mercator lani uz prihod od 2,873 milijarde eura, što je 0,04 posto više nego prethodne godine, gubitak povećao na 103,6 milijuna eura.

Za dva tjedna završava rok u kojemu skupina banaka i Pivovarna Laško (PL) očekuju neobvezujuće ponude za njihove dionice u Mercatoru. Ukupno se prodaje 53 posto od ukupnog broja dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Slovenski mediji navode da će se sa svojom ponudom vjerojatno ponovo javiti i hrvatski koncern Agrokor koji je i prilikom zadnjeg pokušaja prodaje krajem 2011. kao jedini od strateških investitora dao ponudu koja je zadovoljavala vlasnike.

Do prodaje nije došlo zbog ocjena da je Agrokor regionalni konkurent koji bi ograničio rast Mercatora na tržištima izvan Slovenije, gdje ostvaruje skoro polovicu prihoda. (H)