Maloprodajni lanac elektroničkih uređaja RadioShack, očekivano je otišao u stečaj nakon 11 kvartala uzastopnih gubitaka. Kompanija je u posljednjih nekoliko godina izgubila 90 posto tržišne vrijednosti, a sada će pokušati izbjeći likvidaciju

Američki trgovački lanac elektroničkim uređajima RadioShack podnio je u četvrtak zahtjev za pokretanje stečaja i poručio da je dogovorio prodaju 2.400 trgovina fondu Standard General, koji je najveći kreditor i dioničar tog trgovačkog lanca.

Bankrot RadioShacka, što se očekivalo mjesecima, uslijedio je nakon 11 uzastopnih tromjesečja gubitaka, jer se tvrtka nije uspjela transformirati kako je planirala u glavno odredište kupaca mobilnih telefona.

No, ugovor tog trgovačkog lanca s podružnicom fonda Standard Generala mogao bi ga poštedjeti likvidacije.

RadioShack je priopćio da će podružnica Standard Generala pod nazivom General Wireless kupiti između 1.500 i 2.400 trgovina od ukupno njih 4.100. Standard General dogovorio je, pak, da će s većinom tih trgovina, njih 1.750, upravljati američki mobilni operater Sprint.

RadioShack, koji ima 21.000 zaposlenih, oko 1,2 milijarde dolara vrijednu imovinu i 1,39 milijardi dolara dugova, također je poručio da ima ugovor sa skupinom vjerovnika za kredit u iznosu od 285 milijuna dolara za upravljanje tijekom stečaja.

Ta teksaška kompanija, koja je počela poslovati prije 95 godina kao mali dućan za popravak i prodaju radio uređaja, nada se da će izbjeći likvidaciju, no u stečajnom postupku vidjet će se ima li šanse za nastavak poslovanja ili slijedi njezino gašenje.

RadioShack je pokušao posljednjih godina izbjeći stečaj zatvaranjem 400 dućana i smanjenjem broja radnih mjesta za 19 posto, promijenio je svoj logo, pokušao se više specijalizirati i privući kupce novim “konceptualnim dućanima”. No, ta nastojanja nisu dosad dala rezultate, pa je posljednjih godina kompanija izgubila gotovo 90 posto svoje tržišne vrijednosti. (banka.hr / Hina)