salamon-berkowitz-midi3Nesuđeni kupac Dalmacijavina Solomon Berkowitz, čiju je ponudu Ministarstvo gospodarstva odbilo jer nije dostavio dokaz o bankovnom jamstvu, izjavio je danas kako želi sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem jer mu je, kako tvrdi, postavljen rok od samo tri sata za osiguranje jamstva.

Uputio sam Čačiću pismo 2. veljače jer vjerujem da na sastanku možemo riješiti ovaj “administrativni ping-pong” oko bankovnog jamstva i uvjeta kupnje, a ako zaključimo da posao s Dalmacijavinom nije izvediv morali bismo o tome izdati zajedničko priopćenje za javnost, rekao je Berkowitz na konferenciji za novinare.

Vlasnik tvrtke Traubi International ustvrdio je da su iz Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) poslali zahtjev za bankovnom garancijom od 120 milijuna kuna tek 31. siječnja, tri sata prije isteka roka u kojem je trebao dopuniti dokumentaciju za kupnju Dalmacijavina.

Bankovno jamstvo uopće nije problem, no osim prekratkog roka tu je i pitanje “nečistog” vlasništva nad nekretninama Dalmacijavina koje su opterećene brojnim hipotekama. Naime, osim države koja se obvezala da će skinuti svoje hipoteke u slučaju kupnje, Berkowitz je naknadno otkrio da su hipoteke stavile i neke banke i radnici koji imaju potraživanja za neisplaćene plaće.

U trenutku kada pitanje vlasništva bude riješeno, u roku 36 sati mogu osigurati jamstvo bilo koje europske banke, rekao je Berkowitz koji ističe kako AUDIO do 31. siječnja nije tražio nikakvu garanciju, štoviše iz Agencije su ga uvjeravali da će posao biti sklopljen.

To je loš primjer drugim stranim investitorima, a ovakva priča bi u stranim medijima djelovala kao šala zbog koje bi Hrvatska bila osramoćena, dodao je Berkowitz koji tvrdi kako ne želi zbog svojih problema u inozemstvu stvarati dojam o Hrvatskoj kao zemlji neprijateljski raspoloženoj prema stranim ulaganjima.

“Želim sjesti za stol s predstavnikom prodavatelja, i ako mi on kaže da se gubim odavde ja ću to učiniti bez nanošenja štete Hrvatskoj”, kaže Berkowitz.

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je 1. veljače da je dopunjena dokumentacija “nepotpuna i neprihvatljiva” jer ne sadrži bankovnu garanciju i očitovanje o prijedlogu kupoprodajnog ugovora, pa se smatra da je Berkowitz odustao od kupnje, čime su ispunjeni uvjeti za stečaj Dalmacijavina.

Prema prijedlogu kupoprodajnog ugovora, Berkowitz je morao u roku dvije godine vratiti 120 milijuna kuna za pozajmice za plaće i obveze prema dobavljačima, dok bi oko 900 milijuna kuna dugova Dalmacijavina državi bilo otpisano.

Berkowitz se također obvezao zadržati, barem na godinu dana, gotovo 500 zaposlenih, te najavio da će uložiti pet do 10 milijuna eura u nove proizvode i sada propaloj kompaniji osigurati međunarodno tržište. (H)