pivovara bihSredinom svibnja predstavnici pivarske industrije iz BiH pozvali su nadležne institucije da im pomognu u eliminiranju neregularnosti prilikom uvoza piva, pri tome misleći na prednost koja se daje uvoznim pivama te su tražili od države da postavi minimalne carinske cijene za uvozno pivo.

Tražili su pivari i rješenje kojim bi se zaustavio odron domaće industrije i dampinške cijene, povećanje testiranja uvoznih piva, i sva piva koja uđu u BiH budu sigurna i dobra za potrošnju, te da proizvod odgovara onome što piše na deklaraciji, naročito po pitanju sadržaja alkohola i ekstrakata.

U analizama na tržištu BiH, poručili su, ima mnogo odstupanja od onoga što se pije i onoga što je napisano na deklaraciji. Pakiranje mora pokazati stvarnog uvoznika svakog proizvoda, a na etiketi može biti samo jedan uvoznik koji je odgovoran za sve navedeno.

Tražili su, dakle, pivari sve ovo, ali ništa nisu dobili. Ljetna sezona je pri kraju, a nijedan njihov problem nije riješen. Uvozno pivo i dalje je veoma zastupljeno u BiH, i to u onom obliku koji su pivari tražili da se promijeni.

“Agenciji za sigurnost hrane i Vanjskotrgovinskoj komori BiH smo iznijeli svoje stavove po pitanju zaštite domaće proizvodnje, na što su se oni trebali očitovati i dati svoj prijedlog. Ukazali smo na nepravilnosti kada su u pitanju etikete koje se nalaze na svim proizvodima, gdje se ne zna tko je direktni uvoznik za BiH i tko odgovara za kvalitetu tog proizvoda unutar BiH. Rekli su nam da bi taj pravilnik trebalo dopuniti i izmijeniti, ali ništa konkretno se nije napravilo, nismo dobili nikakav odgovor. Samo je Republika Srpska uvela neke mjere, predložili su da se mora točno znati jedan uvoznik koji će biti na etiketi i koji je odgovoran za sve navedeno, kazao je za Oslobođenje Fahrudin Salihović, direktor Tuzlanske pivare.

Stavljajući na etiketu tko je uvoznik proizvoda, poručio je Salihović, štite se potrošači, a ne uvozni lobiji, što je do sada bio slučaj. Salihović se nada da se vlasti neće opametiti tek kada se dogodi da nekome bude narušeno zdravlje zbog konzumiranja nesigurnih proizvoda.

“Sugerirali smo im da svi prehrambeni proizvodi trebaju biti kontrolirani na granici, jer je kontrola prehrambenih proizvoda nešto što se mora svakodnevno vršiti. Tako ćemo znati da na tržištu imamo dobre proizvode”, dodao je Salihović.

Salihović se dotakao i aktualne teme o zabrani uvoza mlijeka iz BiH, koju je tražila Hrvatska, te kazao kako se tom zabranom povlače i neka druga pitanja i prijetnje, a jedna od njih svakako je i mogućnost zabrane izvoza piva u tu zemlju.

“Ne bi nas to mnogo iznenadilo. Međutim, ovdje je na svijesti građana da prepoznaju što to znači domaća proizvodnja i da trebamo štititi domaće proizvode. Krajnje je vrijeme da nadležne institucije poduzmu zaštitne mjere oko prekomjernog uvoza piva u BiH jer će i na takav način dovesti pivarsku industriju na koljena, ali i druge grane privrede”, istakao je Salihović.

Uvoznim pivima, tražili su da država postavi minimalne carinske cijene za uvoz piva koje postavljaju realnije transferne cijene za međukompanijsku prodaju (oslobodjenje.ba)