Biljemerkant u stečaju

Nad Biljemerkantom i povezanim trgovačkim društvom Biljemerkant trgovinom odlukom osječkog Trgovačkog suda doneseno je rješenje o otvaranju stečajnog postupka, piše Glas Slavonije.

Obrazloženje – dužnici imaju dospjelih, a nepodmirenih obveza te, uvažavajući okolnosti pritjecanja novčanih sredstava, oba društva neće moći ispuniti svoje obveze ni po dospijeću novih.

Prijedlog za otvaranje stečaja podnio je zakonski zastupnik dužnika koji ima nepodmirene obveze.

Tko je to točno u pitanju nije želio, bar ne u ovom trenutku, reći Božo Omazić, vlasnik Biljemerkanta.

“Uprava je poduzela sve kako bi se nastavila naša djelatnost i smanjila zabrinutost radnika. Jednako to činimo i da se nađe dogovor sa strateškim partnerom koji će doći sljedećeg tjedna i razgovarati sa stečajnim upraviteljima”, rekao je Omazić.

Očito je da prošloga tjedna nisu uspjeli njegovi razgovori s potencijalnim strateškim partnerima, Omazić kaže zato što oni nisu imali volje preuzeti zaposlenike sa stečenim pravima.

No kaže kako nije imao “municije” za predstečajnu nagodbu, između ostalog i zato što je HEP Elektroslavonija (premda ne postoji dug, nego tek nepodmirenje dospjele obveze) najavila iskapčanje struje.

“No istovremeno bi nam i dobavljači prestali isporučivati svježu robu, ali ni banke nisu pokazale volju za smanjivanjem svojih potraživanja”, kazuje Omazić.

Ne skriva vlastitu (su)odgovornost za situaciju, prije svega ulaganja u nekretnine i kreditnog zaduživanja u “švicarcima”. Ipak napominje kako je u 23 godine bavljenja poduzetništva svakomu isplatio plaću. (Glas Slavonije)

Prethodni članakČetiri vrste Zigante džemova
Sljedeći članakTeška godina pred kavopijama