Potrošnja u prosincu ove godine trebala bi ostati na istoj razini kao i u istom mjesecu lani te će iznositi oko 11 milijardi kuna, istaknuto je na današnjem briefingu s novinarima koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK).

“Prema procjenama analitičara HGK, u prosincu ove godine u trgovini na malo potrošit će se oko 11 milijardi kuna, otprilike jednako kao i prošle godine. Na godišnjoj razini maloprodaja je u stagnaciji, no zbog izraženog trenda pada cijena kupci će za isti novac zapravo moći kupiti više robe”, rekla je Tomislava Ravlić, pomoćnica direktora Sektora za trgovinu HGK.

Dodala je da je blagdanska potrošnja vrhunac imala 2008. godine kada je iznosila 12,5 milijardi kuna. U posljednje tri godine potrošnja se vrti oko 11 milijardi kuna, a najviše se potroši između 19. i 24. prosinca.

Potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher naglasio je kako je važno da se pri kupnji proizvoda obrati pozornost na porijeklo proizvoda.

“Ponudom hrvatskih proizvoda na policama i njihovim odabirom za darove potiče se i domaće gospodarstvo. Osim domaćih trgovaca, u posljednje vrijeme i trgovački lanci u stranom vlasništvu sve više u svoj asortiman uključuju hrvatske proizvode”, rekao je Zaher.

Istraživanja HGK pokazuju da je gotovo 80 posto građana spremno izdvojiti više novca za hrvatski proizvod koji je jednake kvalitete kao i strani.

“Potrošnja u prosincu prigoda je za podupiranje hrvatskoga gospodarstva u skladu s europskim trendovima gdje je sve prisutnije poticanje kupnje lokalnih proizvoda”, istaknuo je Zaher.

Istraživanja su pokazala da su kupci postali racionalniji i da je posljednjih godina blagdanska košarica izmijenjena pa se kupuju praktičniji darovi.

Hrvatska po prometu u trgovini i prosinačkoj potrošnji nije izolirana od Europske unije, no makroekonomsko okruženje u EU također je nestabilno i maloprodaja u EU također stagnira, ali se poduzimaju mjere za poticanje potrošnje i razvoj gospodarstva.

U usporedbi strukture potrošnje Hrvatske i EU primjećuje se da hrvatski građani znatno više troše u kategorijama hrane te stanovanja i energenata. U ostatku Europe više se troši na prijevoz, rekreaciju i kulturu te u restoranima i hotelima, tzv. luksuzna dobra.

Trgovina na malo počela se oporavljati početkom ove godine, no taj trend je zaustavljen u srpnju pojavom “srpanjske rupe”, gdje je zbog utjecaja nezapamćeno lošeg ljetnog vremena i odlaska dijela gostiju koji tradicionalno posjećuju Jadran na svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil, srpanj također bilježio pad od 2%.

Produžena turistička sezona ponovno je dala pozitivan poticaj i blagi rast se nastavio u kolovozu i rujnu.

“Rast potrošnje za blagdane može dati poticaj cijelom gospodarstvu jer je potrošnja, uz izvoz i investicije, važan čimbenik u pokretanju gospodarskog ciklusa”, kazao je potpredsjednik HGK.