Bloomberg pozitivno o Agrokoru i Mercatoru

Agrokorovim preuzimanjem Mercatora danas su se pozabavili i svjetski mediji.

Bloomberg tako piše da će spajanjem nastati najveći maloprodajni lanac u središnjoj i istočnoj Europi s iznimkom Rusije, s godišnjim prihodima većim od 7 milijardi eura. Taj će sporazum ojačati i slovenske banke koje su lani primile 3,2 milijarde eura državne dokapitalizacije.

“Napokon je finaliziran ovaj posao i to nije samo pozitivan signal u korporativnom već i u političkom smislu. Bilo je političkog protivljenja u prošlosti, no ovo je sad ohrabrenje za institucionalne investitore u kontekstu preostalih privatizacija u Sloveniji”, rekao je Bloombergu Gunther Deuber, šef Odjela istraživanja u Raiffeisenbank Internationalu u Beču.

Bloomberg podsjeća da su Slovenci prije tri godine odbili znatno izdašniju Todorićevu ponudu od 221 eura po dionici kojom je Mercator bio vrednovan na 832 milijuna eura.

Reuters piše da je sporazum trebao biti postignut do 30. lipnja, a da se sada čini kako će transakcija biti zaključena i nekoliko dana ranije. Slovenija se godinama protivi privatizaciji svojih najvećih kompanija, piše Reuters, no stvari je presjekla premijerka u odlasku Alenka Bratušek koja je prošle godine odobrila privatizaciju 15 državnih kompanija, uključujući i NKBM te Telekom Slovenije.

Regulatori u Sloveniji i Hrvatskoj već su odobrili ovu transakciju, no Reuters podsjeća da je hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odredila da se Agrokor mora riješiti nekoliko desetina svojih trgovina.

U slovenskim medijima poprilično kritika i straha od budućih Todorićevih poteza. Upravo ovog tjedna trebao bi se organizirati i veliki prosvjed protiv prodaje Mercatora Agrokoru Ivice Todorića, a središnje mjesto je Prešernov trg u Ljubljani s početkom u 10 sati. Prosvjed je najavljen za subotu.

“Prodaja slovenskog Mercatora je katastrofalna greška jer je Agrokor tvrtka s više od 2,5 milijarde eura duga i potpuno je nelikvidna. Agrokor nema kapital za kupnju Mercatora, a kupovina će biti omogućena kreditom koji će se otplaćivati po preuzimanju tvrtke”, stoji u pozivu na prosvjed koji organiziraju Sindikat djelatnika trgovine Slovenije (SDTS), Savez slobodnih sindikata Slovenije i Konfederacija sindikata 90 kao i Združene ljevice.

Napominje se da će odlazak Mercatora u ruke Todorića značiti osiromašenje tvrtke koje će ugroziti 11.521 zaposlenog i više od 100 tisuća radnih mjesta koji su vezani uz Mercator. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakAgrokorova kupnja Mercatora razbudila ulagače
Sljedeći članakBratušek: Mercator je prodan još 2005.