VijestiSvijetŽito, Don don i Čakovečki mlinovi žele Pekarnu Grosuplje

Žito, Don don i Čakovečki mlinovi žele Pekarnu Grosuplje

Prodaja Pekarni Grosuplje trebala bi Mercatoru donijeti najmanje 20 milijuna eura. Trenutno se za Mercatorovu pekarnicu natječu tri kandidata, od kojih će samo dva ući u uži izbor, piše slovenski list Dnevnik

Za preuzimanje Mercatorove Pekarne Grosuplje natječu se tri kandidata: ljubljanska pekarska industrija Žito, hrvatska tvrtka Čakovečki mlinovi te još jedna slovenska tvrtka, Don don iz Metlike u vlasništvu Aleša Mozetiča.

Tri potencijalna kupca su, piše slovenski list Dnevnik pozivajući se na vlastite izvore, do kraja prošlog tjedna predala obvezujuće ponude za kupnju Pekarni Grosuplje, za koje bi vodeći slovenski trgovački lanac mogao utržiti više od 20 milijuna eura.

Već u idućih nekoliko dana krug potencijalnih kupaca trebao bi biti sužen na dva. Naime, prema neslužbenim informacijama Publikum, koji za Mercator vodi prodaju, u uži krug namjerava uvrstiti dva potencijalna kupca koja su predala najbolje ponude. Izravni pregovori s njima počet će idućih dana, a prodaja bi trebala biti zaključena u drugom tromjesečju ove godine.

Ključna vrijednost Pekarni Grosuplje je ugovor o opskrbi Mercatora, koji bi novi vlasnik treće najveće slovenske pekarne trebao naslijediti. Preko Mercatora Pekarne Grosuplje ostvaruju više od 90 posto ukupnih godišnjih prihoda, koji iznose oko 25 milijuna eura.

Te transakcije mogu donijeti godišnje tvrtki oko pet milijuna eura dobiti iz poslovanja prije amortizacije (EBITDA). Iznos koji će Mercator utržiti prodajom pekarne u velikoj mjeri će ovisiti o tome koliko će trajati ugovor koji će biti ponuđen novom vlasniku – tri ili pet godina.

Novi vlasnik Pekarni Grosuplje dobit će značajnu prednost i na policama Agrokorovih trgovina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. U Agrokoru, naime, žele da novi vlasnik pekarni Grosuplje postupno preuzme opskrbu cijelog njihovog trgovačkog lanca u regiji.

No sve Mercatorove i Konzumove trgovine trenutno ne može opskrbiti niti jedna pekarska grupa. Odabrani kupac Pekarni Grosuplje morat će nastaviti s akvizicijama u regiji i kupovati manje lokalne pekarnice.

Žito i Čakovečki mlinovi trebali bi, na primjer, ojačati svoju prisutnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini, gdje bi svojim proizvodima mogli postići znatno niže cijene nego u Sloveniji i Hrvatskoj. S druge strane, Don don bi trebao ojačati svoju poziciju na hrvatskom tržištu, odnosno dogovoriti strateško partnerstvo s nekom većom hrvatskom pekarnicom.

Rasplet prodaje Pekarni Grosuplje s nestrpljenjem čeka konzorcij najvećih vlasnika Žita, čelu sa Slovenskim državnim holdingom, Modrom zavarovalnicom i Grupom KD.

Vlasnici Žita su proces prodaje već ranije uskladili s prodajom Pekarni Grosuplje. Ako bi Žito uspjelo kupiti konkurentsku slovensku pekarnicu, koja bi s Mercatorom imala višegodišnji ugovor o opskrbi, to bi sigurno pozitivno utjecalo na vrijednost tvrtke Žito.

U užem izboru za kupnju Žita su tri potencijalna kupca, među kojima je najviše zagrizla hrvatska Podravka, koja je za najveću slovensku pekarsku industriju ponudila oko 60 milijuna eura, ocjenjuje Dnevnik.

U prodajnom konzorciju očekuju da će konačna ponuda biti još viša. (banka.hr)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...