Koordinacija udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam županija, zatražila je na današnjem sastanku u Čađavici da Ministarstvo poljoprivrede utječe na povećanje cijene mlijeka s 2,40 kuna na 4,05 kuna.

mlijeko-proizvodnja-midi4Zbog, kako kažu, kolapsa hrvatskog mljekarstva traže da o toj temi hitno raspravlja i Sabor. Ne ispuni li Ministarstvo do sutra zahtjeve, 85 posto proizvođača mlijeka, okupljenih u Koordinaciji udruga, obustavit će isporuku mlijeka mljekarama. Riječ je o, kako procjenjuju, oko milijun litara mlijeka na dan. Potpredsjednik Udruge holštajn goveda Bjelovarsko-bilogorske županije Nikola Andrić rekao je da proizvođači mlijeka sa sadašnjom cijenom imaju gubitke od kunu i pol po litri.

Nezadovoljni su odnosom s resornim ministarstvom koje je, naglasio je, uz prerađivače mlijeka, ‘zaslužno’ za kolaps hrvatskog mljekarstva.

“Takvo stanje više ne možemo trpjeti, niti možemo raditi s gubicima koji su nas doveli u bezizlaznu situaciju. Smatramo da ministarstvo zajedno s mljekarama ima prostora i mogućnosti da ovu krizu prevladamo” naglasio je Andrić.

“Od države tražimo da napravi okvire da možemo poslovati bez gubitka i da svojim sredstvima, dodjelom zemljišta i mnogim drugim stvarima, omogući da možemo funkcionirati”, rekao je Andrić i naglasio da je najveći krimen države što u sušnoj godini ne pomaže proizvođačima mlijeka.

Potpredsjednik ratarsko-stočarske udruge Čađavica Branko Karamarković kazao je da će i s cijenom koju predlažu teško platiti nagomilane dugove.

Ove je godine, naglasio je, više od 40.000 manje proizvođača mlijeka nego prije devet godina.

“Svi oni proizvođači mlijeka koji nisu vezani kreditima i koji su se mogli riješiti krava su se riješili, mi koji smo ušli u kojekakve operativne programe i napravili velike farme jednostavno ne možemo tako lako izaći, da možemo danas bismo u Hrvatskoj pričali da smo nekad imali sektor mljekarstva”, kazao je Karamarković. (H)