Sjedište Carlsberga

Danski proizvođač piva Carlsberg u srijedu je izvijestio da mu je neto dobit u 2018. učetverostručena zahvaljujući uzletu prodaje u Aziji i vrućem ljetu u Europi. Neto dobit poskočila je u 2018. na 5,3 milijarde danskih kruna (710 milijuna eura), s 1,3 milijarde kruna u godini ranije. Prihodi su uvećani tri posto, na 62,5 milijardi kruna.

Poslovno izvješće pokazuje skok obujma prodaje u Aziji za 11,7 posto, uz 11,4-postotni rast prihoda. U zapadnoj Europi, najvećem Carlsbergovom tržištu, prodaji su na ruku išle visoke ljetne temperature koje su se protegle i na dobar dio jeseni, potaknuvši rast prodaje za tri posto.

Izvješće također pokazuje da Carlsbergov fokus na brendove, uključujući kraft pivo poput Grimbergena i bezalkoholno pivo, donosi željene rezultate, budući da se obujam prodaje kraft i specijalnih piva povećao za 26 posto. Porasla je i prodaja brenda Tuborg, za 10 posto, zahvaljujući rastu u Kini i Indiji. Uprava očekuje nešto slabije rezultate u novoj godini.

“Teško je predvidjeti kakvo će biti ljeto ali u 2019. prihodi će vjerojatno biti nešto skromniji nakon tako snažne (prošle) godine”, kazao je izvršni direktor Cees’t Hart na novinskoj telekonferenciji. Operativna dobit trebala bi porasti za četiri do šest posto, predviđaju u Carlsbergu. U 2018. uvećana je 11 posto. (Hina)