Danas, više nego ikad, tvrtke moraju i žele krajnjem kupcu i svim drugim sudionicima dokazati kvalitetu svojeg proizvoda i usluge pa je stoga certifikat koji im se dodjeljuje dokaz njihovog dobroga rada i poštivanja procedura koje pojedina norma zahtijeva.

U globaliziranom svijetu koji karakterizira slobodan protok ljudi, roba i informacija, suvremeni je potrošač doslovno zatrpan s ponudom proizvoda i u svom se svakodnevnom životu teško može snaći bez informacija koji dolaze iz izvora kojima vjeruje. Autoriteti u različitim granama gospodarstva i društva u tom kontekstu postavljaju određene standarde koje industrije, tvrtke i brendovi moraju slijediti kako bi se osiguralo povjerenje u kvalitetu proizvoda i njihovu prihvaćenost od potrošača.

Strogi standardi i certifikacije prisutni su u svim djelatnostima, ali možemo reći kako je proizvodnja i distribucija hrane jedno od najosjetljivijih područja u kojima se strogo pridržavanje standarda poslovanja u cijelom lancu, od polja do stola, nameće kao uvjet sine qua non sigurne opskrbe stanovništva te je osnovni postulat uspješnog poslovanja. Pravila u ovoj tržišnoj utakmici su univerzalna i jednaka za sve te se za njihovu provedbu brinu certifikacijske kuće koje provode stroge kontrole poštivanja standarda koje propisuje svaki pojedini certifikat.

“Osim krajnjih potrošača i trgovački lanci koji prodaju vlastite robne marke žele biti sigurni da su njihovi proizvodi sukladni zahtjevima za kvalitetom. Certificiranjem sustava ili proizvoda provodi se provjera sigurnosti hrane i kvalitete u cijelom opskrbnom lancu, a time i ispunjenje zahtjeva za sigurnim proizvodom. Certificiranim tvrtkama otvaraju se nove mogućnosti za širenje proizvodnje i prodaje proizvoda”, u odgovoru na naš upit istaknula je Martina Petljak, voditeljica odjela za hranu iz SGS Adriatica.

Ova certifikacijska tvrtka vrši certificiranje sustava upravljanja i certificiranje proizvoda u skladu s međunarodnim i nacionalnim normama kao i sukladno specifičnim zahtjevima klijenata te su dosad izdali više od tisuću ISO 9001, 14001 i 45001 certifikata. Nude usluge certificiranja i u primarnoj proizvodnji te prehrambenoj industriji. ISO 9001 certifikati označavaju kvalitetu upravljačkih procesa vezanih uz proizvod i usluge, 14001 označavaju brigu o okolišu, dok 45001 certifikati daju potvrdu organizacijama koje brinu o zdravlju i sigurnosti na radu.

“Na tržištu sve više raste interes za certificiranje sustava kvalitete i sigurnosti proizvoda kako bi se povećala konkurentnost i kako bi se osigurala proizvodnja kvalitetnih i sigurnih proizvoda. Implementacija i certificiranje sustava je dobrovoljno, iako danas već postaje i uvjet za opstanak na tržištu”, naglasila je Petljak.

KVALITETA NIJE STVAR IZBORA
Naravno da u ovako općenitom pregledu osnovnih kretanja u području certificiranja nećemo ulaziti u neke dublje i detaljnije analize, nego nam je osnovni cilj detektirani trend istaknuti i ukazati na važnost implementacije ovih standarda kvalitete koji danas više nisu pitanje izbora ili volje pojedinih poslovnih subjekata koji žele napraviti iskorak, nego integralni dio poslovnih procesa bez kojih se uspjeh na tržištu ne može niti zamisliti. U sklopu takvoga pristupa cijeli smo članak koncipirali oko izjava subjekata koji svakodnevno rade u ovom području, a jedna od vodećih certifikacijskih tvrtki svakako je i DNV GL Adriatica koja na hrvatskom tržištu nudi širok spektar usluga u području certifikacije sustava upravljanja i povezanih usluga.

“Našim pristupom Risk Based Certification procjenjujemo usklađenost sustava organizacija s međunarodnim normama i procjenjujemo koliko dobro njihov sustav podržava njihove poslovne procese u izgradnji održivog poslovanja”, istaknula je Renata Preložnjak, prodajni savjetnik u ovoj tvrtki koja je do sada hrvatskim tvrtkama izdala više stotina certifikata prema različitim shemama, a globalno više od 80.000 certifikata za sustave upravljanja pod više od 80 akreditacija. O koliko se velikom poslovnom sustavu radi najbolje govori podatak da na globalnoj razini surađuju s više od 6.000 tvrtki samo u prehrambenom sektoru.

DNV GL Adriatica među ostalim nudi usluge certifikacije sustava upravljanja prema ISO normama, CE označavanje (proizvod sukladan sa smjernicama EU), kao i usluge certifikacije sustava upravljanja hranom i sigurnosti hrane. Jedan od najvažnijih certifikata u tom segmentu jest certifikat IFS International Food Standard koji trgovačkim lancima jamči jednoobraznost pristupa i stabilnost zajamčene razine kvalitete i sigurnosti proizvoda. “Izuzetno smo zadovoljni našom suradnjom s tvrtkama iz prehrambenog sektora iz Hrvatske i zemalja u okruženju koje vodimo iz našeg ureda u Zagrebu. Kvaliteta i sigurnost prehrambenih proizvoda ključni su razlozi zbog kojih se tvrtke odlučuju na certifikaciju. Danas, više nego ikad, tvrtke moraju i žele krajnjem kupcu i svim drugim sudionicima dokazati kvalitetu svojeg proizvoda i usluge pa je stoga certifikat koji im se dodjeljuje dokaz njihovog dobrog rada i poštivanja procedura koje pojedina norma zahtijeva”, naglasila je Preložnjak.

VJERSKI STANDARDI
Osim certifikacijskih kuća širokog spektra izdavanja certifikata, o kvaliteti i sigurnosti proizvoda i proizvodnih procesa prema vjerskim standardima brinu se Centar za certificiranje halal kvalitete te Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj.
U procesu certificiranja halal kvalitete, zaposlenici tvrtke trebaju proći kroz edukaciju kako bi dobili sva potrebna znanja teorije i prakse o zahtjevima halal kvalitete. Kada zaposlenici primjene usvojena znanja u sami proces proizvodnje, tvrde iz Centra, smanjuje se rizik pogreške. Riječ “halal” dolazi iz arapskog jezika te ima značenje dozvoljeno.

“Halal kao takav je stil življenja za osobu islamske vjeroispovijesti i sami znak halal kvalitete istaknut na proizvodu potvrđuje autentičnost i sigurnost za konzumiranje. Proces halal certificiranja i u konačnici izdavanje halal certifikata doprinosi strožoj kontroli zdravstvene ispravnosti proizvoda”, pojasnio je rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, doc.dr.sc. Aldin Dugonjić.

Trenutno je u Republici Hrvatskoj izdano je 105 halal certifikata, a od toga se 80 posto odnosi na proizvođače te 20 posto na pružatelje usluga. “Certificiranje halal kvalitete ne omogućuje samo plasman proizvoda na bliskoistočno tržište koje je izuzetno zahtjevno po pitanju standardizacije, već i na tržišta Europe, Amerike i Azije. Tvrtke s našim halal certifikatom iskoristile su prednost i plasirale proizvode na navedena tržišta i ostvarile višestruke koristi. Halal certifikat direktno pomaže u jačanju izvoza i oporavku cjelokupnog gospodarstva, a nikako ne treba zanemariti ni potencijal našeg domaćeg tržišta koje svake godine turistički napreduje. Nije bila niti jedna turistička sezona, a da nismo zaprimili mnogobrojne upite turista pitaju gdje mogu kupiti halal proizvode”, naglasio je Dugonjić. On dodaje kako im je cilj razviti Centar za certificiranje halal kvalitete kroz turistički aranžman te imaju u planu napraviti adekvatnu ponudu hotelskih halal certificiranih smještajnih jedinica te turističkih agencija.

Hrana koja je označena certifikatom Košer znači da je to hrana pogodna za ljudsku prehranu u skladu sa židovskim zakonima. Od životinja, košer su samo životinje s potpuno rascijepljenim kopitima koje su preživači, kao što su krave, ovce i koze, jednako kao i proizvodi od njih (mlijeko i meso). Klanje svih košer životinja mora se vršiti prema židovskim propisima. Od peradi, u košer spadaju kokoši, patke, purice, guske i golubovi, jednako kao i njihova jaja. Od riba, košer su one ribe koje imaju peraje i ljuske. Zabranjeni su i svi insekti, tako da brašno mora biti prosijano, a primjerice riža, grah i ostale mahunarke moraju biti obrađene tako da se spriječi stvaranje crva. Slastice ne smiju sadržavati namirnice koje nisu košer, a njihova priprema, kao i pečenje mora se odvijati u skladu sa židovskim propisima. Dozvoljena su pića koja se dobivaju od vinove loze (vino, sok od grožđa), a proizvodnja se mora obavljati prema židovskim pravilima. Sirovine koje se koriste u prehrambenoj industriji ne smiju sadržavati životinjske ili vinske izvedene tvari, poput želatine, životinjske masti, glicerola, stearina, emulgatora, mono diglicerida, itd.

Koliko je ovo važan standard možemo ilustrirati podatkom da svake godine na tržište izlazi oko 3.000 novih košer proizvoda. Ukupna prodaja košer proizvoda u svijetu 2016. godine iznosila je oko 600 milijardi dolara. Na našem je tržištu danas prisutno nekoliko tisuća košer proizvoda, a njih više od tisuću proizvedeno je u Hrvatskoj. “Neki se košer zakona drže iz uvjerenja, no najveći interes dolazi od ljudi koji osjećaju da je oznaka košer najbolje jamstvo da su proizvodi i njihovi sastojci pažljivo kontrolirani”, izjavio je glavni Rabin Hrvatske, izv. prof. dr. sc. Kotel Da-Don.

PROIZVOĐAČI I TRGOVCI
Došli smo i do onih koji certificiranu kvalitetu imaju implementiranu u svoje poslovanje, a ovom smo prilikom za izjavu kontaktirali jedne od lidera prehrambenog i maloprodajnog sektora u Hrvatskoj – Podravku i Lidl.

“Podravka, kao jedna od vodećih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj i vodeći prehrambeni brand u regiji, zadovoljava zahtjeve zakonske regulative Republike Hrvatske, Europske unije i svih zemalja u koje se izvoze prehrambeni proizvodi. S obzirom na to da posluje i egzistira na globalnom tržištu, Podravkin sustav udovoljava standardima sigurnosti hrane koja uvjetuju pojedini kupci i tržišta”, ističu iz koprivničke prehrambene kompanije. Podravkin sustav upravljanja temelji se na integriranom pristupu svih standarda, tako da uz standarde sigurnosti hrane kao što su IFS, BRC (globalni standard sigurnosti hrane) AOECS (oznaka bez glutena), tvrtka posjeduje i ISO 9001 certifikat, Halal, Kosher, V-LABEL.EU (oznaka Europske vegetarijanske unije), RSPO (oznaka za održivost palminog ulja) te BIO certifikat.

“Podravka posluje na globalnom tržištu koje je postalo svjesno važnosti sigurnosti hrane u cijelom opskrbnom lancu i danas su spomenuti certifikati često preduvjet za suradnju s trgovačkim udruženjima. Svim dionicima u poslovanju certifikat predstavlja potvrdu učinkovitosti provedbe postavljenog sustava i realizacije postavljenih ciljeva kompanije. Jedan od Podravkinih permanentnih i strateških ciljeva je kvaliteta i sigurnost proizvoda, kvaliteta poslovnih procesa kao i stalno poboljšavanje poslovnih praksi”, naglašavaju u tvrtki.

Trgovački lanac Lidl prepoznao je sigurnost hrane kao prioritet u svome poslovanju pa je tako pomogao svojim domaćim dobavljačima i proizvođačima u dobivanju International Featured Standards Food, međunarodno priznatog i jednog od najcjenjenijih standarda za kontrolu proizvodnih procesa. Svi njegovi proizvođači moraju imati jedan od certifikata da bi uopće mogli proizvoditi za Lidl Hrvatsku – IFS Food ili BRC certifikat (sukladnost proizvođača, dobavljača i sposobnost trgovaca da jamče kvalitetu i sigurnost prehrambenih proizvoda koje prodaju). Iz ovog trgovca ističu kako je voće i povrće iz njihove ponude certificirano oznakom Global G.A.P. Riječ je o jednom od najraširenijih svjetskih standarda primarne proizvodnje svježeg voća i povrća, a najavljuju kako će ga do kraja godine proširiti društvenim standardom Global G.R.A.S.P (procjena rizika).

Kada je riječ o tekstilnim proizvodima, Lidl ima dugogodišnju suradnju s neovisnim institutom Hohenstein za ispitivanje i kontrolu. Oznaka kvalitete Hohenstein nalazi se na tekstilnim proizvodima poznatih Lidlovih robnih marki Lupilu, Pepperts, Esmara, Esmara Lingerie, Livergy, Crivit i Meradiso. “Lidl Hrvatska želi svojim kupcima omogućiti što veću transparentnost u pogledu održive nabave sirovina te njihove sljedivosti kako bi potrošači mogli informirano odlučivati o procesu kupnje. Upravo zato se obvezao na konkretne akcije u segmentu kakaa, kave i čaja. Tako će do kraja 2022. u tim grupama proizvodi nositi certifikate Rainforest Alliance (očuvanje bioraznolikosti), UTZ (podržavanje održivog uzgoja), Fairtrade (zdravstvena zaštita), Bio ili EU Ecolabel”, ističu iz Lidla te dodaju kako su i dio svojih ribljih proizvoda certificirali plavim MSC žigom u želji da podrže načela održivog ribolova.

OZNAKE I TVRDNJE
Iako su oznake i tvrdnje dio jednog drugačijeg sustava te da postoje različiti standardi koji se primjenjuju u njihovoj dodjeli, ipak bismo ovdje izdvojili neke koji su dokazani standardi kvalitete na međunarodnoj razini. Najistaknutiji među takvima svakako je oznaka Odabrani proizvod godine koji je prepoznatljiv po bijelim slovima u crvenom okviru. “Odabrani proizvod godine dio je organizacije Product of the Year Award koja je broj jedan u svijetu i jedino je nezavisno istraživanje o novostima proizvoda i usluga široke potrošnje u kojem odlučuju isključivo potrošači. Za proizvođače to je dokazano najbolja diferencijacija među konkurentima i marketinških alata za povećanje potencijala proizvoda i podržavanje njihovih inovacija.

Svake godine mogu se nominirati proizvodi koji su na tržištu manje od 18 mjeseci, a imaju neku promjenu, poboljšanje, inovaciju ili su sasvim novi. Nominacija se radi preko aplikacije na web-u ili putem obrasca. Pregled i potvrde nominacija i kategorija provode stručnjaci, dok su u samom istraživanju uključeni kupci, njih oko 1.000. Ocjenjivanje i iskustvo korištenja proizvoda provodi se u stvarnim životnim situacijama”, pojasnili su nam iz ove organizacije koja je ove godine, uz oznaku Odabrani proizvod godine, pripremila i ekskluzivnu oznaku i istraživanje za privatne robne marke, o čemu će se više doznati najesen.

Postoje i brojne druge oznake koje imaju za cilj istaknuti ili unaprijediti vrijednost proizvoda u očima potrošača pa ovdje možemo spomenuti oznaku Superbrands koja promiče kvalitetu, pouzdanost i razlikovnost, dok je Trusted brand oznaka koju dodjeljuje časopis Reader’s Digest onim proizvodima kojima čitatelji najviše vjeruju. Od tvrdnji (eng. claim) možemo spomenuti “hand made” koju nose proizvodi napravljeni ručno i “clean label” koja znači da je proizvod bez GMO-a, bez aditiva i konzervansa, bez alergena i glutena. I oznaka i tvrdnji ima još puno, ali to je tema za jedan zaseban osvrt.

Svakako je riječ o evoluirajućem području koje konstantno raste i prati potrebe potrošača podižući ljestvicu kvalitete u svim pogledima. To je svakako smjer koji nema alternativu i vodi prema zdravijoj i sigurnijoj hrani, odgovornijem odnosu spram okoliša i društvene zajednice, a što nam je, složit ćete se, svima u interesu.