Kranjska kobasica u Austriji omiljeni je domaći oblik fast fooda. Slovenci sada žele zaštititi njezino ime.

kranjska-kobasica-na-tanjuru-largeOni su još prošle godine upozorili hrvatske proizvođače da svoje kobasice ne nazivaju ‘kranjskim’, piše Deutsche Welle.

– Kranjska sa sirom još nije izgubljena! Tako su neki od austrijskih medija popratili izjavu austrijskog ministra poljoprivrede Nikija Berlakovicha da Austrijanci neće dopustiti da im se zabrani korištenje imena kranjska, kad se radi o ovoj, i među Austrijancima, vrlo popularnoj kobasici.

Slovenija je naime prije nekoliko dana Europskoj komisiji podnijela zahtjev da se zaštiti ime kranjska kobasica, kako bi ga mogli nositi samo slovenski proizvodi. Činjenica je da se radi o dimljenoj kobasici čije ime potječe iz povijesne regije Kranjske – koja se nalazi u današnjoj Sloveniji.

Slovenski su mediji još prošle godine objavili kako slovensko nadležno ministarstvo namjerava diplomatskim kanalima upozoriti hrvatske institucije da se u Hrvatskoj proizvodi i prodaje ‘kranjska kobasica koja ni približno nije kranjska’. Od 2008. kranjska je kobasica u Sloveniji zaštićeni geografski proizvod a Slovenija je po tom pitanju sad krenula i u ofenzivu u Europskoj uniji.

Austrijanci prosvjeduju jer smatraju da bi, ako bi ime ‘kranjska’ bilo uistinu zaštićeno, njihovi domaći proizvođači zapali u ozbiljne nevolje. Austrijski Ured za patente navodi da bi zaštita imena značila ‘s velikom sigurnošću kraj inače i u Austriji izuzetno raširenog korištenja naziva za slične kobasice’. U Austriji, prije svega u Beču, vrlo su popularne kranjske kobasice sa sirom (Käsekrainer).

Zemlje EU-a imaju sad šest mjeseci ako žele uložiti žalbu. Potom će EU odlučiti trebaju li kranjske kobasice uživati zaštićeni status poput francuskog konjaka ili švarcvaldske šunke. (Deutsche Welle)