29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:53
VijestiZemljaCijena prosječnog proizvoda u FMCG-u u dvije godine porasla 29 posto

Cijena prosječnog proizvoda u FMCG-u u dvije godine porasla 29 posto

U posljednjih šest mjeseci potrošači osjećaju manji pritisak na kućni budžet, istaknuo je na događanju Jutro s GfK Mladen Kožić, Business Development Manager agencije GfK

Prosječan proizvod u sektoru robe široke potrošnje danas plaćamo 29 posto više nego što smo ga plaćali prije dvije godine odnosno u razdoblju prije snažnog rasta inflacije, rečeno je u utorak na događanju Jutro s GfK na kojem su analitičari predstavili najnovije uvide u FMCG tržište te podatke dobivene iz GfK Panela kućanstava.

“U prvoj fazi inflacije, prije dvije godine, bilježili smo downtrading što znači da su kupci, zbog snažnog inflatornog šoka i straha za kućni budžet te neizvjesnosti koliko će dugo rast cijena trajati, smanjili volumene kupovine. U zadnjih pola godine volumeni su se počeli oporavljati jer uslijed većeg rasta plaća u odnosu na stope inflacije sve više prosječnih potrošača u Hrvatskoj ima osjećaj manjeg pritiska na kućni budžet. Potaknuti time potrošači su se ‘oslobodili’ i manje ekonomiziraju nego u prvoj godini inflacije pa sad ponovno počinju povećavati i količinsku potrošnju, a ne samo vrijednosnu na koju su bili primorani zbog inflacije”, istaknuo je Mladen Kožić, Business Development Manager u GfK.

Dodao je kako se spomenuti trend može vidjeti i iz podataka o prihodima trgovaca u 2022. i 2023. godini koji su rasli po stopi višoj od zabilježene inflacije. “Stope inflacije koje objavljuje službena statistika ne poklapaju se uvijek sa stvarnim cijenama po kojima su proizvodi ‘izašli’ s polica jer ona popisuje samo cijene na polici, odnosno cijene istih proizvoda koji predstavljaju košaricu FMCG proizvoda”, pojasnio je Kožić dodavši kako GfK, za razliku od Državnog zavoda za statistiku, prati cijene po kojima proizvodi zaista “izlaze” s polica te je to razlog zbog kojeg njegove analize bilježe višu stopu stvarne inflacije.

Konkretno, navode iz GfK, većina velikih domaćih trgovaca zabilježila je snažno povećanje prihoda pri čemu su svoj tržišni udio povećali Konzum, Spar, Kaufland, Lidl, Studenac, KTC, Eurospin, dm i Bipa. Tommyjev tržišni udio stagnira, dok su Plodine istovremeno izgubile dio tržišta. “Trgovci rastu zahvaljujući različitim faktorima, a ne samo zbog inflacije. Neki od njih su uspjeli povećati penetraciju zahvaljujući otvaranju dućana, a neki su pak uspjeli povećati učestalost kupovine pa su rasli zahvaljujući tome”, kazao je Kožić dodavši kako je zajedničko obilježje svih rast zbog povećanja vrijednosti košarice.

Analize GfK pokazuju također kako je u prvoj godini inflacije tržišni udio trgovačkih marki snažno skočio jer su one rasle po višoj stopi nego brendovi. “Privatne robne marke ostvarile su rast tržišnog udjela zahvaljujući porastu cijena što su si mogle dopustiti jer su razlike između njih i cijena brendova bile dovoljno velike. U posljednjih šest mjeseci bilježimo izjednačavanje stopa rasta cijena brendova i privatnih marki pa sada svjedočimo stagnaciji udjela trgovačkih marki u ukupnom FMCG tržištu promatra li se vrijednost prodaje”, zaključio je Kožić.

Ovdje možete pogledati cjelovitu prezentaciju s događanja Jutro s GfK.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu

Kanalom je u netom završenoj financijskoj godini prošlo 20.148 brodova, za 22,3 posto manje nego godinu ranije Prihod Sueskog kanala pao je gotovo za četvrtinu...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...