Juhe – Kupovne navike: Instant Eaters shopperi najzastupljeniji

Od pet tipova shoppera segmentiranih po prehrambenim navikama, Instant Eaters su značajno vrijednosno nadzastupljeni u kategoriji juha, a nisu razočarali niti Old Schoolers i Masterchefs čiji je doprinos prodaji kategorije vrlo visok.

Čak trećina shoppera u Hrvatskoj ne kupuje juhe u vrećici. Kategorija je u posljednjih godinu dana (MAT period srpanj 2022. – lipanj 2023.) rasla 18% vrijednosno, iako je količinski rast bio skroman.

Među brendovima najveću relativnu penetraciju ima Podravka sa 74%, slijedi Maggi s 38%, dok među ostalima nema kandidata koji prelazi 15%. Zanimljivo je da i Podravka i Maggi, s već visokim penetracijama, uspijevaju dodatno rasti u broju shoppera. Podravkini brendovi (s uključenim Fini Mini) pokrivaju više od 70% potražnje u kategoriji, što je rijetko viđena dominacija na hrvatskom tržištu.

VRIJEDNOSNI POTENCIJAL
Konzum i Kaufland su vodeći u VPE-u (iskorištenost vrijednosnog potencijala kategorije) i 50% su uspješniji u vrijednosnoj eksploataciji potencijala kategorije u odnosu na svoju vrijednosnu eksploataciju potencijala FMCG kategorija. NTL, Spar i Studenac također imaju veći VPE u juhama u odnosu na svoj VPE na FMCG-u. Pritom Konzum konvertira 47% svojih shoppera u shoppere juha, slijedi Kaufland s 41%, Tommy s 35%, Lidl s 34% itd.

SEGMENTACIJA SHOPPERA
Od pet tipova shoppera segmentiranih po prehrambenim navikama, Instant Eaters su značajno vrijednosno nadzastupljeni u kategoriji juha. Nisu razočarali niti Old Schoolers niti Masterchefs čiji je doprinos prodaji kategorije vrlo visok. Zanimljivo je kako komunikacija “s manje dodanih začina”, “bogato povrćem”, “prirodnog okusa”, “bogato nutrijentima” još uvijek nije osvojila srca i košarice Quick&Healthy shoppera.

Prethodni članakZavršen projekt navodnjavanja Agrolaguninih maslinika vrijedan više od 900.000 eura
Sljedeći članakOtvoren peti splitski Lidl