Cijene jaja su porasle u Europi za 16 posto od listopada prošle godine predvođene izbijanjima ptičje gripe i rastuće potražnje kupaca, kažu analitičari u Mintecu.

Prodaja jaja u EU povećala se više od 9% u godinu dana. Zajedno s rastom potražnje, bolest je nastavila remetiti opskrbni lanac i uzrokovati manjak u zalihama.

Industrijski analitičar Mintec primarno ističe izbijanje ptičje gripe u EU koja je uzrokovala rast. Izbijanja u Švedskoj, Italiji i Mađarskoj – svim glavnim proizvođačima – zajedno s drugim mjestima prisilila je vlasti na poduzimanje nacionalnih mjera zabrane izvoza i kretanja peradi.

Cijene jaja su zatim rasle za 16 posto od listopada 2016., a očekuje se manjak na početku 2017. Predviđena proizvodnja u EU pala je za 8 posto za prvi kvartal 2017.

Mintecov glasnogovornik rekao je za FoodNavigator: “Izbijanja ptičje gripe utječu na cjelokupno tržište, čak i ako posebna područja nisu pod utjecajem. Restriktivne mjere ograničavanja kretanja živih ptica često znače da farme neće biti u mogućnosti nabaviti nove ptice za ispunjavanje broja lijeganja, unatoč tome što nema izbijanja unutar samih farmi.”

Francuski ministar poljoprivrede ističe da se proizvođačka cijena jaja povisila 20 posto u Francuskoj u jednoj godini, i 14 posto u proteklih pet godina. Tijekom 2016. kaže da se uvoz jaja povećao 7 posto, dok je izvoz pao 1,7 posto.

U listopadu 2016. bilo je najveće povećanje prodaje jaja u UK od kraja ratne racionalizacije u 1950-ima kada se mnogo kupaca okrenulo jajima kao alternativnom izvoru proteina. Prema Kantar Wordpanelu, prodaja se povećala 3,9 posto UK do studenog 2016. – ekvivalentno oko 204 milijuna više jaja nego u 2015.

Povećanje zabrinutosti javnosti za održivom mesnom industrijom, poglavito stočnom, također je pomogla u povećanju popularnosti vegetarijanske prehrane koja se većinom oslanja na mliječne proizvode kao izvor proteina.

Uz potvrde slavnih poput Jamie Olivera, koji potiče “zamjenu steaka za nekoliko jaja” i brojnim pozivima aktivista i političkih tijela na poreze na meso, potražnja za jajima će nastaviti rasti.