Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2016. u odnosu na godinu ranije pale su za 1,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Pritom su cijene biljnih proizvoda pale za 1 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda za 2,6 posto.

Kod biljnih proizvoda najviše su pale cijene u skupini žitarica, i to za 14 posto, osobito cijena pšenice, koja ima velik udio u biljnoj proizvodnji, navode iz DZS-a.

Povrće je lani pojeftinilo 9,2 posto, a voće 0,6 posto. Statističari napominju kako u skupini povrća velik udio čine kupus i crveni luk, kojima je u 2016. cijena bila niska, a na pad cijena u skupini voća utjecala je niska cijena mandarina.

Cijena maslinovog ulja prošle je godine prema godini ranije pala za 10,4 posto, dok se rast cijena bilježi kod krumpira, za 7,8 posto te vina za 16,1 posto. Cijene stoke i stočnih proizvoda pale su lani za 2,6 posto u odnosu na 2015. godinu.

Od važnijih proizvoda stočarstva u kojem najveći udio čine kravlje mlijeko, svinje i goveda samo skupina svinja bilježi blagi rast cijena, i to za 2 posto.

Cijene mlijeka su pale za 9,7 posto, a goveda za 0,3 posto u odnosu na 2015. godinu. Smanjena je i cijena peradi, za 1,2 posto, a cijena konzumnih jaja je pala za 1,7 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivredi prošle godine pale za 5,7 posto prema godini ranije.

Pritom je cijena gnojiva pala za 14,2 posto, cijene energije i maziva za 13 posto, stočne hrane za 4,5 posto, dok je cijena sjemena i sadnog materijala porasla 1,1 posto. Cijene veterinarskih usluga su ostale na istoj razini. (Hina)