KategorijeLeaflet reportSredstva za ručno pranje posuđa - Leaflet report: Bespoštedna borba

Sredstva za ručno pranje posuđa – Leaflet report: Bespoštedna borba

Konkurentska borba u ovoj kategoriji je bespoštedna, što se vidi po tome da vodeća četiri brenda dijeli samo nekoliko postotaka. Čarli, Likvi, Pur i Jar istodobno su svojom aktivnošću utjecali na pad privatnih marki trgovaca koje su s 11% udjela u broju promocija u 2015. kliznule na svega 6% u zadnjih 12 mjeseci

U okviru analize kretanja u kategoriji sredstava za ručno pranje posuđa pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u 2016. u odnosu na 2015. godinu (MAT razdoblje).

Ukupno je u ove dvije godine u katalozima i letcima trgovačkih lanaca nastupilo 25 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače), koji su predstavili 35 marki sredstava za ručno pranje posuđa.

GUST POREDAK
Konkurentska borba u ovoj kategoriji je bespoštedna, što se vidi po tome da vodeća četiri brenda dijeli samo nekoliko postotaka. Čarli (Labud) je vodeći brend u kategoriji sredstava za ručno pranje posuđa s 24% udjela u broju promocija te se, uz rast od 3% na međugodišnjoj razini, odvojio od brenda Likvi (Saponia) koji je ostao na lanjskih 21% udjela.

Odmah iza dolazi Pur (Henkel) s minimalnim rastom udjela na 20%, dok je Jar (Procter & Gamble) kliznuo s podjele prvog mjesta koje je s 21% držao u 2015. na aktualnu četvrtu poziciju s 18% udjela.

Daleko iza ali s dobrim trendom nalazimo Violetu koja na međugodišnjoj razini bilježi rast s 4% na 9%, dok ostali brendovi jednako tako bilježe znakovit pomak sa 7% u 2015. na 14% udjela u 2016. godini.

Proizvođači su u kategoriji sredstava za ručno pranje posuđa prisutni s jednim jakim brendom pa je i njihov poredak zapravo preslika poretka brendova: Labud ima 24%, Saponia 21%, Henkel 20%, a P&G 18%. Jedino je kod ostalih brendova rast iznosio 6% (sa 7% na 13%).

U odnosu robnih i trgovačkih marki primjećuje se snažan pad privatnih marki trgovaca koje su s 11% udjela u broju promocija u 2015. kliznule na 6% u zadnjih 12 mjeseci. Time su robne marke učvrstile svoju dominaciju povećavši udio u kvantiteti oglašavanja s 89% na 94%.

Kod podjele prema tipu promocije stanje je vrlo stabilno te su kod sve tri varijante zabilježene minimalne oscilacije. Tako je komunikacija jeftinije cijene na međugodišnjoj smanjena s 51% na 50%, a komunikacija redovne cijene s 42% na 41%. Ostali tipovi promocije istodobno su zabilježili rast s 8% na 9%.

Premda nitko od trgovaca ne odskače značajno od konkurencije, zanimljivo je da prvo mjesto u 2016. godini s 9% udjela u broju promocija dijele Tommy (-1% u odnosu na 2015.) i KTC (+2%). Odmah iza s 8% slijedi Spar koji je na međugodišnjoj razini izgubio 1% udjela, a potom po 5% imaju Metro (-2%) i Kaufland (-1%).

Po 4% imaju Konzum, koji je izgubio 2% udjela, i Plodine, koje su ostvarile za 1% slabiji rezultat, dok su Billa i Metss imali po 3% uz različit trend – Billa je izgubila 1%, a Metss napredovao za 2%.

Koliko je ovo atraktivna kategorija govori i udio ostalih trgovačkih lanaca koji je s 46% u 2015. porastao na 49% udjela u 2016. godini.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...