Poslovanje Mercatora je stabilno i nije izravno povezano s teškoćama vlasnika, koncerna Agrokor, ustvrdio je u srijedu na konferenciji za novinare direktor Mercatora Tomislav Čizmić

“Grupa Mercator samostalna je u donošenju svih ključnih poslovnih odluka”, kazao je Čizmić dodavši da je Mercator taj položaj postigao u pregovorima prilikom akvizicije te da je ta samostalnost sada povećana, jer ni banke kojima Mercator duguje oko 900 milijuna eura neće odmah naplaćivati potraživanja zbog koncernove prezaduženosti.

Prema Čizmićevim riječima, za stabilno poslovanje Mercatora od posebne je važnosti što se nova uprava s vjerovnicima uspjela dogovoriti da Mercatorovi dugovi unatoč teškoćama matične kompanije ne dospijevaju odmah na naplatu.

“To potvrđuje da je poslovanje Mercatora stabilno i nije neposredno povezano s teškoćama vlasnika,” istaknuo je Čizmić.

Slovenski parlament u utorak je donio zakon koji vladi omogućava da, radi zaštite interesa u upravu Mercatora, imenuje svog izvanrednog člana čija bi dužnost bila kontrola novčanih i robnih transakcija između Agrokora i Mercatora kako bi se spriječilo eventualna odlijevanja sredstava iz tvrtke kćeri.

Čizmić je potvrdio da je Mercator prošle godine, nakon čiste dobiti od 20 milijuna eura u 2015., zabilježio znatan gubitak kako zbog mjera za jačanje konkurentnosti, investicija i prodaje djelatnosti koje nisu dio Mercatorova core-businessa, tako i zbog rezervacija zbog smanjene vrijednosti Mercatorovih potraživanja u okviru Agrokora. (Hina)