VijestiZemljaColliers: Logističke i industrijske nekretnine i dalje u razvojnom ciklusu

Colliers: Logističke i industrijske nekretnine i dalje u razvojnom ciklusu

Godina 2023. označava razdoblje značajnih investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj, s ukupnim transakcijskim volumenom komercijalnih nekretnina od otprilike 500 milijuna eura, što je rast od 20 posto u odnosu na 2022. godinu. Investitori su i dalje fokusirani na priobalnu regiju s investicijama u turizmu i na Zagreb s investicijama u uredski sektor, saznaje se iz pregleda tržišta nekretnina za 2023. godinu kojeg tradicionalno izdaje Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH.

“Investicijski volumen u Hrvatskoj u 2023. bio bi još i veći, no nedostaje značajnih investicijskih prilika, stoga veliki međunarodni investitori uglavnom našu zemlju kao investicijsku destinaciju za sada i dalje samo aktivno promatraju. Ulazak takvih investitora na novo tržište kao što je Hrvatska iziskuje mogućnosti ulaganja u projekte komercijalnih nekretnina minimalne vrijednosti od 100 milijuna eura ili 100-200 ključeva, ako je riječ o hotelima/resortima. Ono što je će sigurno obilježiti nadolazeći period je promjena zakonske regulative čime će se omogućiti direktna ulaganja mirovinskih fondova i osiguranja u nekretnine. Očekuje se da već u ovoj godini od strane tih institucija na tržište uđe gotovo milijarda eura, čime će dodatnu aktivnost na tržištu potaknuti i snažan domaći kapital”, povodom objave novog izvješća izjavila je Vedrana Likan, direktorica i partnerica u Colliersu za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

U sektoru uredskih prostora u Zagrebu nedostaju novi projekti i zgrade A klase, pa je fokus uglavnom na obnovi postojećih ugovora. ESG standardi postali su ključni dio pregovora o zakupu. Unatoč povijesno niskoj stopi praznih ureda od samo 3 %, značajnog povećanja cijena zakupa nije bilo zbog osjetljivosti najmoprimaca na cijene. Zakupnine za prime prostore kreću se od 15,0 €/m² do 18,0 €/m² mjesečno, dok je prosječna zakupnina za A klasu otprilike 13,50 €/m²/mjesec.

“S očekivanim završetkom zgrade Matrix D i faze III Buzin City Islanda u četvrtom kvartalu 2024. od strane KFK, te Supernova Office Towers u 2025., očekujemo povećanje raspoloživosti uredskog prostora. Bitno je naglasiti da će nove zgrade ponuditi tržištu novi standard ureda usklađen s ESG standardima, čime će sadašnja klasa ‘A’ koja je mahom u Zagrebu stara i do 20 godina, ući u novu fazu renovacije i prilagodbe novim tržišnim standardima”, istaknula je Nuccia Basanić, Voditeljica odjela komercijalnih nekretnina u Colliersu.

Sektor maloprodajnih nekretnina bilježi razvoj trgovačkih centara u manjim gradovima, s Immofinanzom (CPI Property Group) kao najaktivnijim akterom u 2023., otvarajući pet novih Stop Shop maloprodajnih parkova. Čitav sektor trgovine je u pozitivnom trendu, zahvaljujući povećanju realnih plaća i smanjenju stope inflacije.

Logističke i industrijske nekretnine nalaze se i dalje u razvojnom ciklusu, s potražnjom koja premašuje ponudu i blagim povećanjem zakupnina. Ključni novi projekti u zagrebačkom području koncentrirani su u zonama Meridian 16, Zdenčina, Lučko, Donja Bistra, Sveta Nedjelja i Samobor, a najaktivniji na tržištu su Log Expert, RC Europe, Geopost Grupa, te novi igrač na tržištu Accolade.

Turizam je i dalje naša prepoznatljiva karta na svjetskom tržištu. Turistička sezona 2023. zabilježila je rekord od 19,5 milijuna dolazaka i 92,4 milijuna noćenja, čime smo dosegli brojke iz 2019. godine. Investicije u hotelijerstvu uključuju otvaranje Hotela Zonar u Zagrebu s ulaganjem od 30 milijuna EUR, AC Hotel by Marriott u Splitu s ulaganjem od 80 milijuna EUR, te brojne druge projekte koji simboliziraju novu eru luksuza i kvalitete u hrvatskom turizmu.

Cijene u segmentu kuća za odmor variraju od 4.000 do 7.000 eura po četvornom metru za vile i od 3.000 do 5.500 eura za apartmane, reflektirajući rastući interes za takvim proizvodima na obali. Otvaranje Petram Resorta, završetkom i skorim otvorenjem Lioqa resorta u ljeto 2024. na Ugljanu te najava Lukoran Resorta od strane Sitno Holdinga ukazuju na dinamičan razvoj tržišta luksuznih turističkih rezidencija. Istovremeno, stambeno tržište bilježi smanjenje godišnjeg obujma transakcija za oko 30% u Hrvatskoj i 25% u Zagrebu, zbog kupaca koji se suočavaju s problemima priuštivosti. Prosječne tražene cijene (kombinirano novogradnja i starogradnja) po m² za 2023. bile su 2.900 EUR u Zagrebu, 4.060 eura u Splitu, 2.660 eura u Rijeci i 1.733 eura u Osijeku.

“Godina 2023. donijela je nove investicijske aktivnosti i razvoj u svim sektorima komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj, poticane zdravim makroekonomskim temeljima i rastućim turističkim sektorom. Unatoč izazovima poput nedostatka ponude uredskih prostora i viših cijena u stambenom sektoru, tržište nekretnina pokazuje znakove zrelosti i privlačnosti za domaće i međunarodne investitore, obećavajući daljnji rast i razvoj”, zaključila je direktorica Colliersa Vedrana Likan.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...