Crno tržište cigareta u Europskoj uniji raslo je 2012. šestu godinu zaredom, rezultirajući s preko 12 milijardi eura gubitaka u smislu trošarina, pokazuju podaci koje je objavila konzultantska skupina KPMG.

Iako je potrošnja cigareta 2012. pala za 5,7 posto, prodaja krijumčarenih cigareta se povećala. Potrošnja ilegalnih cigareta iznosila je ukupno 65 milijardi eura prošle godine.

Godišnje izvješće poduprla je duhanska kompanija Philip Morris, kao dio dogovora iz 2004. s europskim regulatorima.

Tvrtka kaže da je nedopuštena prodaja cigareta, koja uključuje cigarete proizvedene samo s ciljem krijumčarenja kao i lažna pakiranja koja se prodaju kao poznati brendovi, narasla najviše u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Italiji i Estoniji.

“Usred ekonomske krize i proračunskih manjkova, ilegalne cigarete nastavljaju zadavati velike probleme Europi, koštajući zemlje članice milijarde poreznih gubitaka”, kazao je Artyom Chernis iz Philip Morrisa.

Veliki dio ilegalne prodaje cigareta vode skupine koje se bave organiziranom kriminalom, privučene mogućnostima velikog profita za niske eventualne kazne, kaže tvrtka.

Europska komisija postigla je u razdoblju 2004.-2010. više financijskih dogovora s proizvođačima duhana, uključivo Philip Morris, Imperial Tobacco, Japan Tobacco i British American Tobacco, u smislu borbe protiv krijumčarenja cigareta.

Vlade EU-a koriste većinu novca iz takvih financijskih dogovora za financiranje borbe protiv ilegalne trgovine duhanom, dok oko 10 posto ide u proračun EU-a za financiranje sličnih napora koje poduzima Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF).

OLAF na ovo izvješće nije imao komentara, ali je na svojoj web stranici kazao da krijumčarenje cigareta “šteti europskoj ekonomiji budući da nanosi štetu legitimnom poslovanju i guši inovacije, dovodeći u opasnost radna mjesta”. (H)