Dizanje trošarina ljubitelji cigareta osjetili su samo par dana nakon što je Vlada najavila povećanje trošarina na duhanske proizvode.

cigareteTvrtke TDR, Philip Morris Zagreb, BAT Hrvatska, Legenda promet, Imperial Tobacco Zagreb i JT International Zagreb prijavile su, sukladno Zakonu o trošarinama, povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 21. travnja, objavila je Carinska uprava, kojoj su duhanske kompanije prijavile nove, veće cijene većine svojih cigareta zbog povećanja trošarina,

Posljedica je to Vladine uredbe kojom je specifična trošarina povećana s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te proporcionalna trošarina s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene, a iznos minimalne trošarine na cigarete povećan je s 598,50 kuna na 648 kuna za tisuću komada cigareta.

Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan s 520 na 550 kuna te ostali duhan za pušenje s 450 na 500 kuna po kilogramu.

Po procjenama ministra financija Borisa Lalovca, povećanje trošarine utjecalo bi na povećanje cijene kutije cigareta između 60 i 90 lipa, dok su iz Tvornice duhana Rovinj (TDR) povećanje procijenili na 1,24 do 1,55 kuna po kutiji.

Novi cjenik prijavljen Carinskoj upravi pokazuje da je većina marki cigareta od danas skuplja za najčešćih jednu kunu po kutiji.

U TDR-u kažu kako su, imajući u vidu težak socijalno-gospodarski položaj potrošača i tržišne okolnosti, i u ovoj prilici preuzeli dio troškova na sebe te su maloprodajne cijene povećali za jednu kunu.

Neke marke cigareta nisu poskupjele, a iz TDR-a navode i da su nepromijenjene ostale i cijene rezanog duhana za motanje i punjenje tubica. (SEEbiz.eu/Hina)