Državni proračun gubi oko 100 milijuna eura godišnje zbog potrošnje rezanog duhana na koji nije plaćen porez

Hrvatska udruga poslodavaca i Ipsos Marketing predstavili su rezultate istraživanja tržišta rezanog duhana na koji nije plaćen porez.

Cilj istraživanja bio je procijeniti veličinu tržišta domaćeg (nebrendiranog) rezanog duhana, odnosno njegov utjecaj na gubitak proračunskih prihoda države uslijed neplaćanja trošarine i drugih poreza.

Prema rezultatima istraživanja, potrošnja rezanog duhana na koji nije plaćen porez iznosi oko 1.000 tona godišnje što predstavlja gubitak prihoda državnog proračuna od oko 100 milijuna eura.

Navedeni iznos na razini je godišnjih državnih rashoda za aktivnu politiku tržišta rada. Za usporedbu, isti se iznos godišnje izdvaja iz državnog budžeta za mjere aktivne politike tržišta rada.

Uz to, osim procjene gubitaka proračunskih prihoda države uslijed neplaćanja trošarina i drugih poreza, istraživanje je pokazalo i da svaki četvrti pušač stariji od 18 godina u Hrvatskoj puši rezani duhan. Nadalje, svaki sedmi pušač u Hrvatskoj konzumira rezani duhan na koji nije plaćen porez.

Troje od pet korisnika rezanog duhana u Hrvatskoj puši rezani duhan na koji nije plaćen porez, dok većina takvih korisnika (oko 80%) takav duhan nabavlja od preprodavača odnosno na tržnicama.

Istraživanje je provedeno tijekom srpnja 2014. godine na nacionalnoj razini, slučajnim odabirom naselja, a provelo se “licem u lice” na reprezentativnom uzorku od 1.504 kućanstva u kojima su svi članovi stariji od 19 godina. Gledano regionalno, primjetna je veća incidencija pušenja rezanog duhana u Slavoniji i Lici.

Kućanstva su birana tehnikom slučajnog odabira, a ukupno je ispitano 3.808 odraslih pušača. Rezultati istraživanja predstavljeni su i relevantnim državnim tijelima kojih se rezultati istraživanja dotiču.

Rezultate istraživanja pogledajte na poveznici.