Dalić o ostavci: Naporno sam radila za spas Agrokora

Foto: Rene Karaman

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je kako je tijekom proteklih mjeseci poduzela znatne napore pridonoseći donošenju zakona o izvanrednoj upravi u Agrokoru, koji je po njenoj ocjeni pridonio stabilizaciji poslovanja i očuvanju radnih mjesta.

“Tijekom proteklih mjeseci sam, za razliku od predsjednika SDP-a i njemu sličnih, utrošila svu svoju energiju i znanje pridonoseći stvaranju zakona o izvanrednoj upravi, koji je stvorio institucionalni okvir u kojem je očuvano više od 35 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i više od 50 tisuća u regiji”, kazala je Dalić.

Bio je to njezin odgovor na pitanje novinara na marginama skupa “Prstenov poslovni forum” u organizaciji Udruge bosanskih Hrvata ‘Prsten’ i Hrvatske gospodarske komore, kako komentira zahtjev SDP-a za njenom ostavkom, jer je govorila da neće biti gubitka radnih mjesta u Agrokoru, a sada će ih ipak biti.

Kazala je da je Agrokoru prijetio stečaj, masovna otpuštanja i gašenje poslovanja u više od 50 tvrtki u Hrvatskoj, uz ocjenu da restrukturiranje između ostaloga znači efikasnije organiziranje poslovanja poduzeća koje čine taj sustav.

“Ako pritom dolazi do gubitaka pojedinačnih ranih mjesta, tada je zadaća uprave Agrokora da se prema tome odnosi na način koji je sukladan zakonu, koji je definiran kolektivnim ugovorima, ali znajući cijelo vrijeme da je najvažniji zadatak očuvati poslovanje i najveći broj zaposlenih u tom sustavu”, rekla je Dalić

Na pitanje je li izričito tvrdila da gubitka radnih mjesta u Agrokoru neće biti, Dalić je kazala kako svi koje to zanima pregledaju sve njene izjave i intervjue.

“Preporučila bih da svi koje zanima što sam izričito tvrdila jednostavno pregledaju sve moje izjave, intervjue, mnoštvo informacija koje sam davala, objašnjavala i govorila”, kazala je.

Ocijenila je kako je zakon o izvanrednoj upravi, zajedno s uspješnim provođenjem izvanredne uprave, stabilizirao poslovanje Agrokora, osigurao sposobnost sustava da funkcionira normalno tijekom sezone i na taj način stvorio temelje za uspješnu nagodbu koja će omogućiti, sigurna je Dalić, nastavak poslovanja poduzeća i grupacija unutar Agrokora.

Istaknula je da restrukturiranje Agrokora neće pasti na teret poreznih obveznika te da ovih dana očekuje završetak prve faze cjelokupnog postupka izvanredne uprave. (Hina)

Prethodni članakUpravljanje konfliktima ključ modernog poslovanja
Sljedeći članakZavršen proces prijave tražbina u Agrokoru