mlijeko bhSastanak vijeća Europske komisije, na kojemu se treba razmatrati žalba jedne članice EU zbog kojeg je BiH skinuta s liste, bit će održan danas.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, potvrdio je za Klix.ba da će sastanak biti održan danas i da će se na njemu razmatrati problem izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Kalaba naglašava da BiH i njene institucije nitko nije kontaktirao niti će prisustvovati današnjem sastanku.

“Pravo učešća na sastanku imaju samo zemlje članice. Od nas nitko nije tražio bilo kakva dodatna pojašnjenja”, kaže Kalaba.

Na današnjem sastanku Hrvatska će trebati obrazložiti zašto je uložila žalbu, a konačnu odluku donijet će sve zemlje članice većinom glasova. Nijedna zemlja članica ne može blokirati niti uložiti veto na odluku koja bude donesena.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je BiH već prošla sličnu proceduru kada je trebao krenuti izvoz krumpira. I tada se jedna zemlja žalila na odluku da se BiH odobri izvoz, ali su ostale članice odbile tu žalbu.

Šarović je najavio i da će, ako ishod današnjeg sastanka bude negativan po BiH, njegovo ministarstvo predložiti određene kontra mjere.

Kalaba pojašnjava da će oni već danas znati odluku vijeća Europske komisije. Ako bude odbačena žalba Hrvatske, četiri bh. mljekare mogle bi već od četvrtka početi izvoziti mlijeko na tržište EU. (klix.ba)