Dani komunikacija posjećeni u rekordnom broju

Četvrto izdanje Dana komunikacija, središnjeg nacionalnog festivala oglašavanja koji traje od 14. do 17. travnja polučilo je do sada najveći interes marketinške industrije i privuklo rekordnih 1600 posjetitelja iz Hrvatske i regije.

Dani komunikacijaIzvrstan interes za ovogodišnji festival ističe se i kroz interes struke za nagrade Effie, Ideja X, MIXX i Young Lions za koje je ukupno prijavljeno 240 radova. Program festivala kao i njegova popratna događanja predstavili su članovi Organizacijskog odbora festivala  Davor Bruketa izHURA-e i Jan Jilek iz IAB-a na kojem im se pridružio svjetski priznati kreativni direktor iz agencije adam&eveDDB Ivan Pols.

Predavanjem Ivana Polsa na temu nezaboravnih božićnih reklamama za kompaniju John Lewis, od kojih je posebno velik uspjeh zabilježila reklama #ManOnTheMoon iz 2015. otvoren službeni dio festivala.

“Izrazito mi je drago vidjeti da je ovogodišnji program koji predstavlja miks najboljih svjetskih trendova te diskusija o izvoznom potencijalu hrvatske kreativne industrije privukao ovoliki interes struke. Uz ostvarenje rekordnog broja posjetitelja naši napori u još jednom okupljanju svjetske predavače elite te dijeljenju najnovijih industrijskih trendova i ove su godine urodili plodom. Brojke iza ovogodišnjeg četvrtog izdanja festivala dokaz su da iz godine u godinu rastemo i potvrđujemo reputaciju vodećeg nacionalnog komunikacijskog festivala”, istaknuo je Davor Bruketa.

Prvog dana festivala dodijeljene su prestižne Croatia Effie nagrade za najučinkovitije oglasne kampanje za koje je ove godine konkuriralo 36 radova. Grand Prix i zlatnu nagradu osvojili su Zagrebačka pivovara, primarna agencija BBDO Zagreb i medijska agencija Universal McCann za kampanju “Dijalekti”.

Srebrom su nagrađene kampanja “Erste gotovinski krediti online” Erste banke,  primarne agencije Grey Worldwide Zagreb i Utorak, Biro za propagandu i medijska agencija MediaCom Central Europe Zagreb te kampanja “Nevjernici” Hrvatskog Telekoma primarne agencije McCann Zagreb i medijske agencija MediaCom Central Europe Zagreb.

EFFIE DOBITNICIKampanje koje su ove godine odnijele broncu su “Simpa kokice – Prži kako hoćeš!” Hrvatskog telekoma, primarne agencije BBDO Zagreb i medijske agencije MediaCom Central Europe Zagreb, zatim kampanja “Komšija” oglašivača AutoZubak primarnih agencija Bruketa&Žinić OM i Brandoctor i medijske agencije Pro media group te kampanja “mHepi” oglašivača HEP, primarnih agencija McCann Zagreb i Fahrenheit te medijske agencije Real Grupa.

Najuspješnija agencija ovogodišnjeg Effie natjecanja po osvojenim nagradama je BBDO Zagreb s osvojenim Grand Prixom, jednim zlatnom i jednim srebrom koju slijedi agencija McCann Zagreb s jednim srebrom i jednom broncom.

O pobjednicima natjecanja Croatia Effie 2016 i najučinkovitijim marketinškim kampanjama odlučivao je stručni žiri sastavljen od najiskusnijih marketinških stručnjaka u Hrvatskoj – predstavnika oglašivača, kreativnih i medijskih agencija, medijskih kuća te agencija za istraživanje tržišta na čelu s Kristijanom Gregorićem iz Francka.

YOUNG LIONS CROATIA
Na natjecanju za mlade kreativce do 30 godina Grand Prix nagradu su osvojile Tea Silvia Vlahović i Sanja Planinić iz agencije Bruketa & Žinić OM za rad “Rana ptičica”  Natjecatelji su kreirali kampanje za UNICEF-ov program podrške predškolskom odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj

Na natjecanju je sudjelovalo 18 timova koji su u roku od 24 sata u kategorijama print, cyber, design, odnosno u 48 sati za kategoriju film imali priliku dokazati svoju kreativnost, vještine i znanja te se dokazati na nacionalnoj i potencijalno na svjetskoj razini.

Osim što je uzbudljivo natjecanje za mlade kreativce, Young Lions Croatia ujedno je i humanitarna akcija jer se svi producirani materijali daju na korištenje UNICEF-u bez naknade. Natječajni zadatak odnosio se na UNICEF-ov program podrške predškolskom odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj koji ima za cilj povećati dostupnost kvalitetnih usluga vrtića i predškole za svu djecu u Hrvatskoj i omogućiti jednake mogućnosti marginaliziranim skupinama djece za upis u kvalitetne programe predškolskog odgoja i obrazovanja.

Marin Ilej, suradnik za komunikacije iz UNICEF-a ovom prigodom je izjavio: “Ulaganje u rani razvoj djece najisplativija je investicija i temelj za napredak društva. Da bismo napredovali, nužno je osigurati kvalitetno predškolsko obrazovanje upravo djeci kojoj je ono danas najmanje dostupno, djeci koja žive na marginama društva. Dobra komunikacija ključna je za stvaranje pozitivne atmosfere za promjene i zato od srca hvala ovim mladim talentiranim ljudima koji su uložili svoje ideje i vještine kako bi zajedno pomogli osigurati ravnopravnije startne pozicije za najranjiviju djecu u Hrvatskoj.”

Young Lions Grand Prix_2U odabiru dobitnika Grand Prix nagrade sudjelovala je i Nina Pentek iz Erste Banke koja je  izjavila: “Večeras smo svjedočili kreativnosti, strasti i velikoj energiji mladih profesionalaca iz marketinške industrije čiji su nas radovi oduševili. Pred timovima je bio zahtjevan zadatak da u vremenski ograničenom roku pokažu svoj maksimum i u tome su uspjeli. Erste banka podržava mlade talente iz kreativne industrije i iznimno smo ponosni smo što smo dio ovog projekta. Pobjednicima želimo puno uspjeha na globalnom natjecanju i u njihovom budućem radu”.

Young Lions Croatia natjecanje dio je globalnog natjecanja Cannes Young Lions. Pobjednici hrvatskog natjecanja ulaze u izbor za globalno natjecanje gdje će odmjeriti snage s kolegama iz čitavog svijeta. Natjecanje Cannes Young Lions održat će se u lipnju 2016.

NAJBOLJE OGLASNE KAMPANJE U HRVATSKOJ
Na natjecanju IdejaX koje nagrađuje najkreativnije radove u svim vrstama medija prestižnu nagradu Agencija godine osvojila je agencija BBDO Zagreb koja je ujedno nagrađena Grand Prix nagradom za kampanju “Naša su mjesta zakon” Zagrebačke pivovare. Na istom natjecanju, nagradu za Oglašivača godine osvojila je Zagrebačka pivovara. Nagradu MIXX “Best in Show” koja se dodjeljuje za najkreativnije i najučinkovitije radove u online oglašavanju osvojile su agencije Señor i Studio Čavar za kampanju “Reci to glasno”, za klijenta Outdoor Akzent.

Na rang listi najboljih agencija prema plasmanu na natjecanju IdejaX drugo mjesto je pripalo agenciji Señor, dok je treće mjesto pripalo agenciji Bruketa&Žinić OM.

 

Prethodni članakU preseljenje splitskog centra Metro investirao 60 milijuna kuna
Sljedeći članakLanac trgovina Bazar otvorio prvi supermarket u Sarajevu