krastavci-trznica-ruke-ftdVrlo se malo zna o uzročniku opasne crijevne zaraze koja se širi Njemačkom. Upravo zbog toga potrošači u velikom luku zaobilaze neke vrste povrća. Poljoprivrednici se boje da će ih to dovesti do ruba propasti

Razdoblje između svibnja i listopada obično je najbolje doba godine za poljoprivrednika Norberta Pescha. On se, naime, bavi uzgojem zelene salate i salate Romane u okolici Bonna. Ova potonja je do sada u Njemačkoj bila vrlo tražena. Pesch je planirao ove godine prodati četiri milijuna srca Romane i dva milijuna glavica zelene salata.

No, onda su se pojavili prvi slučajevi zaraze escherichijom coli (EHEC). Institut Robert Koch je upozorio da je opasno jesti sve vrste zelenih salata, krastavce i rajčice.

To je potpuno poremetilo planove Norberta Pescha: od protekle subote (28.05.) nije prodao niti jednu jedinu glavicu salate. One ostaju na polju i bubre pa će biti “predebele”, kako sam kaže. Svaki novi dan donosi 10.000 novih “predebelih salata”.  Preko njih onda na kraju tjedna prolazi plug i bivaju raskomadane – ostaci završavaju pod zemljom.

Najgori mogući tajming
Peschu od njegove ponude ostaje ove sezone tako samo cvjetača koju također uzgaja – uz zimsko povrće, korijen peršina i kineski kupus. I može se još reći da je on dobro prošao.

Neke njegove kolege je EHEC pogodio puno teže, kaže Karl Schmitzu, direktor Savezne udruge organizacija proizvođača voća i povrća. “Već godinama trend u ovom sektoru ide prema specijalizaciji, u smjeru stručnjaka za samo jednu vrstu povrća kojima se onda potpuno posvećuju”.

Jedan od razloga za to je i okrutna borba oko cijena koju vode njemački trgovački lanci, a koja se onda prenosi i na proizvođače. Poljoprivrednici pokušavaju, specijalizirajući se za jednu vrstu povrća, što je moguće više sniziti svoje troškove kako bi mogli što jeftinije ponuditi svoje proizvode lancima discountera.

Sadašnji bojkot kupaca ugrožava egzistenciju upravo tih specijaliziranih poljoprivrednika, tvrde stručnjaci. Oni neće moći preživjeti ako ovakav bojkot nastavi trajati mjesecima. Već sada se poljoprivrednici žale da je prodaja krastavaca pala za 90 posto, a rajčica i salata za 50 posto. A dodatna otežavajuća okolnost je činjenica da je vrhunac sezone zbog toplog vremena ove godine uranio za tri tjedna tako da se EHEC pojavio u gotovo najgorem mogućem trenutku.

Španjolci traže odštetu
Krizom pogođeni poljoprivrednici u Njemačkoj gube svaki dan oko dva milijuna eura, kaže predsjednik Njemačkog udruženja seljaka Gerd Sonnleitner. A gubici bi mogli još porasti, ako se potrošači ne vrate na štandove voća i povrća.

Poljoprivrednik Pesch si je dao još 2-3 tjedna, a onda će definitivno odlučiti hoće li potpuno obustaviti uzgoj salate ove sezone, čak i po cijenu da mu polja stoje prazna. Posaditi drugo povrće ne može jer bi to rezultiralo neravnotežom na tržištu, a od prevelike ponude nema nitko koristi. Ostaje mu, dakle, samo nadati se da će nepoznanice oko EHEC-a ubrzo biti uklonjene. No, to se trenutno ne čini baš izglednim.

laboratorij-ispitivanje-largeU utorak (31.05.) je iz laboratorija, naime, stigla vijest da su na krastavcima iz Španjolske u Hamburgu doduše – kako je i javljeno – nađene bakterije EHEC, ali da to nije isti onaj tip (O104) koji izaziva opasnu crijevnu zarazu od koje su oboljeli pacijenti u Njemačkoj.

Čini se, stoga, da su stručnjaci i medicinari opet na početku.

Španjolska ministrica agrara Rosa Aguilar je odmah zatražila da se ponovno uspostavi uvoz španjolskog povrća bez ograničenja. Ona je rekla da je Španjolska razočarana načinom na koji je Njemačka reagirala na problem proglasivši španjolsko povrće opasnim bez pravih dokaza i traži da se europskim poljoprivrednicima kompenzira nanesena šteta.

Potvrde o “zdravom” povrću
Karl Schmitz iz Saveznog udruženja za organizacije proizvođača voća i povrća pokušava vratiti izgubljeno povjerenje tako što daje testirati povrće na uzročnik EHEC. To od ponedjeljka (30.05.) traže i veliki trgovački lanci. Schmitz u svom uredu ima debeli registrator pun potvrda: testira se svaki pojedini proizvođač, svaki pojedini proizvod. No, to još nije doprlo do potrošača.

I poljoprivrednik Pesch ima takve potvrde o “čistoći” njegovih salata. No, to mu ne pomaže – ipak ih mora uništiti jer ih nitko ne želi kupovati. On se bavi poljoprivredom već 35 godina i samo je jednom, kaže, doživio ovakvu krizu – prije 25 godina, nakon katastrofe u Černobilu. (Deutsche Welle)