Najveći proizvođač alkoholnih pića u svijetu Diageo najavio je u srijedu da će u sljedećih pet godina uložiti milijardu funti u proizvodnju škotskog viskija.

diageo-destilerija-midiTvrtka je objavila da će izgraditi novu destileriju u Speysideu i izraditi planove za još jednu destileriju, ako se nastavi rast potražnje na globalnoj razini za škotskim viskijem. Također će biti izgrađeni i novi skladišni prostori.

Nove pojedinosti o ulaganju bit će objavljene u narednim mjesecima, a u Diageu očekuju da će najavljenim planovima otvoriti sto novih radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Daljnjih 250 radnih mjesta godišnje bit će otvoreno u narednih pet godina u graditeljstvu, a očekuje se da će investicija u širem gospodarstvu potaknuti otvaranje dodatnih 500 radnih mjesta.

Proizvođač brendova viskija Johnnie Walker, J & B i Bells ima 28 destilerija slada i zapošljava više od 4.000 ljudi u Škotskoj.

Tvrtka je izvijestila da im je prodaja škotskog viskija porasla 50 posto u proteklih pet godina. Ukupno su u tekućoj financijskoj godini ostvarili prihode od tri milijarde funti. (H)