OOH (out of home) oglašavanje jedno je od najstarijih oblika oglašavanja, ali danas gotovo da ga se ne može spomenuti bez dodavanja D na početku. Trend digitalizacije oglašavanja s dobrim razlogom zahvatio je i najstariji medij, pa posljednjih godina bilježimo značajan porast DOOH, digitalnog out of home oglašavanja.

Razlozi tome su brojni, a prije svega je tu novi način dostave poruke prolaznicima koji su već naviknuti na digitalne oglase i reagiraju bolje na dinamične oglase u odnosu na statične plakate. Dodatna prednost u tome je što većina brendova već ima spremne video vizuale za digitalno i/ili TV oglašavanje koji se samo prilagode za DOOH format, bez pretjerane adaptacije poruke kakva je obično potrebna za tiskani oblik.

Uz to, DOOH omogućava izmjenu različitih poruka, pa čak i brendova, na istoj oglasnoj površini, što znatno smanjuje operativne troškove, ali i omogućava veću kreativnost i prilagodbu vizuala.

Kad je riječ o konkretnim brojevima, u 2022. su se ukupni izdaci trošak na DOOH povećali za čak 25%, a u SAD-u koji je najveće DOOH tržište i više, odnosno za 36,9%. Time ova vrsta oglašavanja bilježi rast veći od 20% već drugu godinu zaredom, a dok se prvotni rast može objasniti zapravo povratkom na staro nakon pandemije koja je značajno smanjila ulaganja u cijeli OOH sektor, ova godina već je znak nekih novih trendova u oglašavanju.

Točnije, predviđanja su da će na globalnoj razini DOOH doseći 25 milijardi dolara do 2025. godine, a u 2023. ponovno se očekuje dvoznamenkasti rast, iako je možda previše očekivati novi porast od preko 20%.
Ali razloga za vjerovati u porast svakako ima na temelju sljedećih podataka:

  • mjesečni posjeti fizičkim trgovinama su u dvoznamenkastom postotnom porastu
  • broj odvoženih kilometara također je porastao za 11,2%
  • broj putnika na letovima porastao je za 71% u 2022., a globalni turizam za čak 172%
  • povećava se i broj posjetitelja sportskih i glazbenih događanja

Rast DOOH prisutan je i u Hrvatskoj, a najbolje nam za primjer mogu poslužiti Hodajuće reklame, brend koji je pažnju privukao prije više od pet godina inovativnim oblikom oglašavanja, od ove godine u ponudi ima i digitalne reklame.

Sama izvedba medija nije se značajno mijenjala, pa i dalje reklamne panele nose promotori, mahom ljubazni i energični studenti, ali digitalne reklame omogućavaju reprodukciju videa, a uz to su i manjih dimenzija i elegantnijeg izgleda od klasičnih prijenosnih billboarda po kojima je ovaj brend poznat.

“Prepoznali smo potrebu tržišta i globalne trendove koji se sve više kreću u smjeru DOOH i odlučili modernizirati naš proizvod i uslugu na ovaj način, a reakcije naših najvećih klijenata dovoljno su nam potvrdile ispravnost ovog smjera”, komentirao je trendove Tino Vrbanović, direktor tvrtke.

S ovom promjenom, DOOH u Hrvatskoj dobio je novi oblik koji ni u svijetu nije pretjerano zastupljen, a kombinira sve prednosti digitalnog oglašavanja kao što su brze izmjene vizuala i veće razine kreative s najvećim prednostima Hodajućih reklama – lokacijskom dostupnosti na najfrekventnijim pješačkim lokacijama i potpunom interaktivnosti. Iza svakog ekrana nalaze se promotori koji i dalje mogu distribuirati letke i promotivne uzorke i ulaziti u interakciju s prolaznicima kako bi se dodatno obogatila svaka promocija.

Imajući na umu rasprave o svjetlosnom zagađenju i narušavanju urbanog krajolika od strane megalomanskih digitalnih reklamnih površina, Hodajuće reklame su mobilna solucija koja nakon kampanje nestaje s ulica zbog čega ih i brojni građani smatraju prihvatljivim oglašavanjem.

Digitalne Hodajuće reklame dostupne su u svim gradovima u Hrvatskoj i Sloveniji, a lokacije na kojima se mogu koristiti uključuju gradske jezgre, parkove i plaže, gdje bilo kakav oblik DOOH ne prolazi nezamijećeno zbog manje dostupnosti takvih medija.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!