Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine trebali bi se sastati u Sarajevu s oštećenim poduzetnicima – dobavljačima slovenskog trgovinskog lanca Tuš, nakon što je ta tvrtka ranije potvrdila da zatvara prodajne objekte u BiH, obrazlažući to “prirodnim katastrofama”.

Najavljeno je kako će na sastanku biti utvrđeno činjenično stanje i definirani konkretni zahtjevi u cilju zaštite domaćih kompanija i naplate potraživanja dobavljača, koji će biti upućeni institucijama vlasti u BiH, kompaniji Tuš, Veleposlanstvu Slovenije, te Europskoj komisiji u BiH. Sastanak u Vanjskotrgovinskoj komori BiH inicirali su oštećeni dobavljači, koji su prije 15-ak dana elektronskom poštom obaviješteni da Тuš zatvara sve svoje prodajne objekte u BiH.

Kao razlog su naveli prirodne katastrofe koje su pogodile BiH, a odgovornost za taj potez prebacili su na bh. tvrtke.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić izjavio je ranije kako je potrebno zaštititi dobavljače, kojima Tuš duguje više od 10 milijuna eura, te istaknuo kako su pojedini poduzetnici podnijeli kaznene prijave protiv vlasnika kompanije i osoba koje su vodile njeno poslovanje u BiH.

Kako su prenijeli mediji, zatvaranjem prodajnih objekata Tuša bez posla će ostati najmanje 550 radnika, a u teškom su se položaju našli i dobavljači, koji su optužili slovensku tvrtku da ih pokušava prevariti koristeći prirodne katastofe kao izgovor.

Tvrtka Tuš, čiji je osnivač nekad najbogatiji Slovenac Mirko Tuš iz Celja, i dalje je jedna od jačih trgovinskih kompanija u regiji, ali je financijski opterećuju kreditne obveze iz prošlosti, kada je ulazila u veliku ekspanziju u Sloveniji i na susjednim tržištima.

Prema informacijama bh. dobavljača, Tuš je u BiH opskrbljivalo stotinjak tvrtki, a svaka od njih potražuje od 500 do 200.000 eura. (Al-Jazeera Balkans)