Državni inspektorat “češlja” tržnice – dosad 159 povreda propisa

U 130 slučajeva inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta, odnosno nisu poduzimali prekršajne mjere, te su omogućili ispravak nepravilnosti tijekom nadzora

U proteklih tjedan dana obavljeno je 310 inspekcijskih nadzora na tržnicama na malo, a prema preliminarnim podacima utvrđeno je 159 povreda propisa, priopćili su u srijedu iz Državnog inspektorata.

U 130 slučajeva inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta, odnosno nisu poduzimali prekršajne mjere, te su omogućili ispravak nepravilnosti tijekom nadzora. Za preostale povrede propisa poduzete su zakonom propisane mjere.

Najčešće utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti tržišne inspekcije odnosile su se na neisticanje tvrtke, neisticanje cijena, a utvrđeno je i obavljanje neregistrirane djelatnosti trgovine.

Sanitarna inspekcija utvrdila je nekoliko slučajeva u kojima zaposlenici nisu obavili zdravstveni pregled, a na zagrebačkim tržnicama, kako je istaknuo pročelnik Područnog ureda Zagreb Državnog inspektorata Robert Kober, poseban naglasak stavljen je na hladne vitrine, odnosno prodaju svježeg sira i vrhnja.

Inspektori zaštite okoliša među ostalim utvrdili su neodvajanje biorazgradivog otpada od miješanog komunalnog otpada, a poljoprivredna je inspekcija utvrdila niz slučajeva nepostojanja deklaracija na voću i povrću.

“Potrošačima moraju biti dostupne informacije o kojem je proizvodu riječ, tko proizvod otprema, odnosno pakira i zemlja podrijetla”, istaknuo je poljoprivredni inspektor Jozo Barišić, naglasivši i da poljoprivredna inspekcija nadzire i poljoprivredna gospodarstva kako bi nedvojbeno utvrdili da su proizvodi u ponudi na štandu doista proizvedeni na poljoprivrednim površinama koje su u Upisniku poljoprivrednika.

Do sada su nadzori obavljeni u Zagrebu na tržnici Dolac, Jarun, Kvaternikov trg, na tržnicama u Bjelovaru, Daruvaru, Karlovcu, Dugoj Resi, Sisku, Vojniću, zatim u Rijeci, Umagu, Labinu, Puli, Malinskoj, Krku, Cresu, Otočcu, Gospiću, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Makarskoj, Dubrovniku, Imotskom, Šibeniku te u Osijeku, Varaždinu, Čakovcu i Donjoj Stubici.

Koordinirani nadzori inspekcija Državnog inspektorata nastavljaju se i na ostalim tržnicama na malo u svim gradovima Hrvatske, a spomenutim nadzorima, objašnjava se u priopćenju, Državni inspektorat konkretnim potezima daje svoj izravni doprinosi da građani znaju od koga kupuju i što kupuju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakRuski trgovački lanac “Mere” širi poslovanje na BiH
Sljedeći članakA1 Hrvatska s porastom ukupnih prihoda, operativne dobiti i investicija