VijestiZemljaDZS: Prosječna plaća porasla na 6.005 kuna

DZS: Prosječna plaća porasla na 6.005 kuna

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za lipanj iznosila je 6.005 kuna, što je realno 4,9 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o drugim podacima DZS-a, koji potvrđuju prve procjene.

U odnosu na svibanj, prosječna neto plaća isplaćena za lipanj realno je povećana za 0,2 posto.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za lipanj iznosila je 5.200 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena je za lipanj zaposlenima u zračnom prijevozu, u iznosu od 10.867 kuna, dok su najnižu, od 3.572 kune, dobili zaposleni u proizvodnji odjeće.

Prosječna mjesečna bruto plaća za šesti mjesec iznosila je 8.082 kune, što je realno 0,2 posto više nego mjesec dana prije i 3,5 posto više u odnosu na lipanj prošle godine.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za lipanj iznosila 34,34 kune, a bruto 46,21 kunu. U lipnju je prosječna neto satnica bila realno za 3,7 posto veća nego u svibnju, dok je na godišnjoj razini porasla 5,7 posto.

Bruto satnica je, pak, u mjesečnoj razini bila veća za 3,7, a na godišnjoj za 4,2 posto.

Rast neto plaća zahvaljuje se, kažu analitičari, poreznoj reformi koja je stupila na snagu početkom ove godine. (Hina)

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...