stopa-registrirane-nezaposlenosti-midiStopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je u svibnju na 14,4 posto, s 15,9 posto mjesec dana prije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Osim što je u odnosu na prethodni mjesec pala za 1,5 postotnih bodova, u odnosu na svibanj prošle godine stopa nezaposlenosti pala je za 2,4 postotna boda.

Pad stope nezaposlenosti četvrti mjesec zaredom bio je očekivan, s obzirom da su nedavno objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazali da je krajem svibnja bilo registrirano 232.327 nezaposlenih, što je za 22.264 osobe ili 8,7 posto manje u odnosu na travanj.

Time je četvrti mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. U odnosu, pak, na svibanj prošle godine, broj nezaposlenih bio je prošloga mjeseca manji za 15,6 posto ili 43.054 osobe.

Pad nezaposlenosti prvenstveno pod sezonskim utjecajima nastavlja se i u lipnju pa tako današnji podaci s internetskih stranica HZZ-a pokazuju da je trenutno bez posla 220.561 osoba, što je oko 12 tisuća manje nego krajem prošloga mjeseca. (vijesti.hrt.hr)