Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas u Zagrebu svoje Tranzicijsko izvješće za 2014. pod nazivom “Inovacija u tranziciji”.

Izvješće je predstavljeno tijekom panel diskusije u nazočnosti Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, Vedrane Jelušić Kašić, direktorice EBRD-a za Hrvatsku, Gordana Marasa, ministra poduzetništva i obrta, Petera Sanfeya, zamjenika direktora za strategiju i politiku dijaloga EBRD-a, i Ernesta Meštrovića, višeg direktora za istraživanje i razvoj tvrtke Pliva Hrvatska.

Tranzicijsko izvješće je ključna ekonomska publikacija EBRD-a. Ove godine ono razmatra inovacije koje u svom poslovanju uvode pojedine kompanije s područja tranzicijske regije.

Izvješće pokazuje kako inovacije mogu unaprijediti produktivnost kompanija, ojačati gospodarski rast i tranziciju obogatiti novom energijom. Izvješće također analizira kako i koliko kompanije ulažu u istraživanja i razvoj te daje nove uvide u važnost menadžerskog pristupa za jačanje produktivnosti kompanije.

U svom uvodnom obraćanju, ministar Maras naglasio je važnost malih i srednjih poduzetnika kao pokretača razvoja i gospodarskog rasta.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, predstavio je rezultat HUP Skora koji mjeri provedbu ekonomskih politika, odnosno potrebnih reformi te ukazuje na poziciju Hrvatske u odnosu na 11 novih članica Europske unije.

Najlošije ocijenjena područja u Hrvatskoj su: produktivnost i konkurentnost, fiskalna konsolidacija, pravosuđe i tržište rada. Ukupna vrijednost HUP Skora iznosi tek 32 od mogućih 100, što je daleko ispod prihvatljivog minimuma od 50, a pritom je ovaj rezultat lošiji i u odnosu na 2013. godinu.

Od 12 područja koja se prate u HUP skoru čak sedam je loše rangiranih koja bilježe vrijednosti niže od 33 ili ispod trećine maksimalnog skora.

Sanfey smatra da ima mnogo dobrih primjera inovativnog poslovanja u Hrvatskoj, uključujući i projekte koje podržava EBRD, no naglašava da bi vlade u cijeloj regiji mogle znatnije doprinijeti u stvaranju okruženja poticajnog za inovacije i za ulaganja.

Meštrović je pak s uzvanicima podijelio iskustva Plive te posvjedočio o važnosti inovativnosti za osiguravanje kompetitivnog položaja na kompetitivnim tržištima. Pliva je bila jedno od prvih ulaganja EBRD-a u Hrvatskoj i danas je jedna od najuspješnijih farmaceutskih kompanija jugoistočne Europe.

“Pliva je vertikalno inovativna kompanija što znači da svi zaposlenici mogu predložiti ideju, odnosno inovaciju. U 2015. fokusirat će se na zelene tehnologije i nove terapeutske entitete (inovativne formulacije), a planiramo iduće godine na tržište plasirati 35 novih proizvoda”, kazao je Meštrović.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, izjavila je da treba ustrajati na dijalogu između privatnog i javnog sektora kako bi se stvorilo okruženje koje bi stimuliralo inovacije i ojačalo kapacitete Hrvatske da apsorbira i koristi nove tehnologije.

EBRD je aktivan u Hrvatskoj kao investitor od njene neovisnosti i dosad je podržao više od 160 projekata u ukupnom iznosu od tri milijarde eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore ekonomije i posebno su izražene u infrastrukturi, gospodarstvu, financijskom sektoru i energetici.