Sadašnji vlasnici žele se izravno uključiti u odabir novog ulagača pa su potpisali sporazum o osnivanju konzorcija prodavatelja koji zajedno drže nešto manje od 45 posto kapitala

Pivovarna Laško bi kroz dokapitalizaciju trebala osigurati najmanje 75 milijuna eura svježeg kapitala, a potencijalni kupci trebali bi početi s dubinskim snimanjem kompanije, piše slovenski dnevni list Delo.

U postupak odabira partnera koji će provesti dokapitalizaciju uključuju se i sadašnji vlasnici Laškog, među kojima je i Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (Družba za upravljanje terjatev bank – DUBT).

Oni su nedavno sklopili sporazum o zajedničkoj prodaji dionica, koji su osnažili osnivanjem konzorcija prodavatelja koji okuplja vlasnike koji zajedno drže nešto manje od 45 posto kapitala. Sada se žele izravno uključiti u pregovore s potencijalnim budućim većinskim vlasnikom Pivovarne.

Povodom toga održan je sastanak konzorcija s Upravom. Prije sastanka Dušan Zorko, predsjednik uprave Pivovarne Laško, rekao je kako “Uprava pozdravlja spremnost vlasnika da se uključi u proces prodaje odnosno dokapitalizaciju Grupe Pivovarna Laško”.

Prema posljednjim informacijama za Laško je zainteresirano nekoliko kupaca, među kojima su svjetski pivarski divovi Carlsberg i Heineken te nekoliko investicijskih fondova, među kojima su pak neki koji su neuspješno sudjelovali na natječaju za kupnju Mercatora.

Inicijativa vlasnika da aktivno sudjeluju u procesu prodaje je logična jer je jedan od ključnih kriterija pri odlučivanju cijena koju je novi vlasnik spreman platiti za Laško, piše Delo.

Naime, čim prilikom preuzimanja premaši vlasnički udjel od 33 posto, novi vlasnik mora objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica po istoj cijeni kao prilikom preuzimanja prethodnog paketa dionica.

Drugim riječima, dokapitalizacija će odrediti cijenu po kojoj će sadašnji vlasnici prodati svoje dionice.

“Tema sastanka su pravna pitanja oko spajanja dvaju postupaka koji su u tijeku. O tome ovisi tko će voditi prodaju pivovare”, rekao je prije sastanka jedan od neposrednih sudionika u prodaji Laškog, navodi Delo.

Važnu ulogu u potrazi za novim vlasnikom imaju i banke prema kojima Pivovarna Laško ima dug od oko 230 milijuna eura. Banke su ove godine pristale na reprogram duga do kraja 2016. U zamjenu se Pivovarna obvezala prodati nestrateška ulaganja i pronaći nove izvore financiranja.

“Uprava Pivovarne obvezana je dokumentom o restrukturiranju koji je dogovoren uz pomoć Banke Slovenije i grupe banaka na čelu s NLB-om. Ako bi se u procesu restrukturiranja nešto promijenilo, s tim se moraju suglasiti i banke, koje su ekonomske vlasnice pivovare”, rekao je Zorko. Dodao je da je Pivovarna vlasnike u prethodnim godinama pozvala na dokapitalizaciju, ali banke na to nisu pristale.

Laško već neko vrijeme traži kupca za Radensku. Zorko je u utorak rekao da se nada da će posao biti uspješno zaključen, ali nije poznato u kojem roku bi se to moglo dogoditi. (Banka.hr)