Europska komisija u petak je dodatno ojačala zaštitu potrošača, posebno dojenčadi i male djece, usvojivši dvije mjere kojima se ograničava upotreba triju konzervansa u kozmetičkim proizvodima.

Još smo jednom pokazali da je sigurnost potrošača iznimno važna u svakoj donesenoj odluci. Konzervansi imaju važnu ulogu u kozmetičkim proizvodima jer nam omogućuju svakodnevnu upotrebu kozmetičkih proizvoda bez patogenih tvari. No moramo osigurati da konzervansi jamče maksimalnu razinu zaštite. Navedenim mjerama potrošačima se pruža jamstvo da su njihovi kozmetički proizvodi sigurni”, izjavio je povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Neven Mimica.

Odluka Komisije temelji se na ocjeni neovisnog znanstvenog odbora za sigurnost potrošača, savjetodavnog tijela koje je provelo detaljnu ocjenu rizika tvari prije preporuke njihova ograničenja ili zabrane.

Donesenim mjerama Komisija ograničava maksimalnu koncentraciju dvaju konzervansa – propilparabena i butilparabena – te se trenutačno dopuštena granica od 0,4 % kad se upotrebljava pojedinačno i 0,8 % kad se miješa s drugim esterima mijenja na 0,14 % kad se upotrebljava pojedinačno ili u kombinaciji.

Zabranjuje se upotreba navedenih konzervansa u proizvodima namijenjenima području pelena djece mlađe od tri godine. Nova će se pravila primjenjivati na proizvode koji će se na policama trgovina naći nakon 16. travnja 2015.

Nadalje, Komisija zabranjuje upotrebu mješavine metilkloroizotiazolinona (i) metilizotiazolinona (MCI/MI) u proizvodima koji se ne ispiru, poput krema za tijelo. Mjera je namijenjena smanjenju rizika od kožnih alergija i njihove učestalosti. (SEEbiz / Hina)