U situaciji kao što je kriza uvjetovana koronavirusom, važan aspekt postaje zdravlje te se preferencije potrošača okreću i prema ekološkoj proizvodnji i organskim proizvodima, dok su proizvođači i trgovci suočeni sa sve većim izazovima u lancu opskrbe koji te proizvode treba dostaviti do potrošača.

Globalno tržište našlo se u situaciji koju unatrag šest mjeseci nismo mogli niti zamisliti. Svijet se bori s utjecajem koronavirusa prije svega na zdravlje i epidemiološku sliku stanovništva, no ono što je sigurno jeste da će se posljedice osjećati i u gospodarstvu samo još ne znamo u kolikoj mjeri.

Prema ocjenama ekonomista, Hrvatska se već nalazi u recesiji. No kako je svaka kriza ujedno i prilika, stručnjaci smatraju da je sada, više nego ikad, prilika za jačanje domaće proizvodnje.

Odluka Glavnog stožera o zabrani rada tržnica odnosno prodaji na otvorenim štandovima, utjecala je svakako na obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima je ovom odlukom onemogućen plasman proizvoda kroz ustaljeni način prodaje. Prema službenim podacima, na području Republike Hrvatske postoji oko 100.000 malih poljoprivrednih gospodarstava, dok 30.000 njih plasira svoje proizvode na tržište.

DIGITALIZACIJA KAO USPUTNO RJEŠENJE
Kriza je svakako utjecala i na ponašanje potrošača. Utjecaj različitih medijskih napisa i članaka o situaciji uzrokovanom koronavirusom ostavio je trag te su potrošači postali izbirljiviji što se tiče kupnje hrane, porijeklo namirnica postaje im daleko važnije, a sve više žele biti upoznati s transparentnošću lanca opskrbe.

Preferencije potrošača ponudile su OPG-ovima priliku da se razvijaju tako što će osigurati dostupnost svojih proizvoda kroz nove kanale prodaje. Digitalizacija poslovanja nastupila je stoga kao usputno rješenje u novonastaloj krizi. Prodaja putem vlastitih objava na stranicama na društvenim mrežama jedan je od najjednostavnijih i najbržih oblika prilagodbe i približavanju potrošačima. Proizvođači tako direktno komuniciraju sa svojim potrošačima te osiguravaju preuzimanje ili dostavu o vlastitom aranžmanu. S druge strane, organizirane su platforme koje povezuju proizvođače na jednom mjestu, najčešće regionalno, a opet s ciljem brzog i jednostavnog povezivanja potrošača i proizvođača. Prednost ovakvih platformi je što nude mogućnost organizacije dostave, što je važno proizvođačima s ograničenim logističkim resursima, dok s druge strane nude potrošačima pregled ponude na jednom mjestu.

TRGOVCI PRUŽAJU RUKU
Važan potez među prvima povukla je tvrtka Marinada – vodeća u regiji u djelatnostima proizvodnje, prerade, otkupa i prodaje svježeg i prerađenoga voća i povrća, koja je pokrenula akciju otkupa proizvoda malih proizvođača kako bi pomogla malim OPG-ovima.

Naravno, i maloprodaja je prepoznala svoju priliku u ovoj krizi. Tako su npr. u Konzumu objavili da su u suradnji s Poljoprivrednom komorom i Ministarstvom poljoprivrede pokrenuli projekt kojim su uspostavili suradnju s 200 novih malih proizvođača, dok su iz Spara priopćili da su proširili suradnju s različitim OPG-ovima koji se bave uzgojem bilja te od njih otkupljuju cvijeće, sadnice i začine. Na taj je način također pružena prilika malim poljoprivrednim gospodarstvima da prodaju na otvorenim tržnicama zamijene policama u trgovačkim lancima.

Osim redovnog poslovanja u trgovinama, maloprodaja se također okrenula digitalnom poslovanju te organizira online naručivanje i dostavu. Praksa je pokazala da je od sredine ožujka ovaj način poslovanja postao itekako zanimljiv, ali koliko god nudio rješenje u situaciji uvjetovanoj koronavirusom, ipak ima i svojih nedostataka. Zašto? Pa u normalnim uvjetima trgovci imaju vremena pripremiti svoje zalihe i lance opskrbe na povećanu potrošnju, no u ovakvim situacijama kada se potražnja poveća preko noći trgovine se ipak suočavaju s problemima.

Jedan od problema jesu izvori dobave koji su ograničeni, no kao što smo i prije spomenuli, trgovci su se okrenuli domaćim proizvođačima, što je pozitivno. S druge strane, uvjeti rada ipak su izmijenjeni, broj djelatnika u skladištima i logistici ograničen je i prilagođen novom režimu rada, način dostave također, a sve to ima za posljedicu pomicanje rokova isporuke prema potrošaču.

DOBRI PARAMETRI ZA RAZVOJ
U situaciji kao što je kriza uvjetovana koronavirusom, važan aspekt postaje zdravlje te se preferencije potrošača okreću i prema ekološkoj proizvodnji i organskim proizvodima. U protekloj je poslovnoj godini prodaja hrvatskih ekoloških prehrambenih proizvoda rasla za 1,33 posto, no sigurno će pokazatelji za ovu godinu biti i veći. Zanimljivo je da se u Hrvatskoj iz godine u godinu bilježi značajan rast ekološke proizvodnje pa je tako od 2013. do 2018. zabilježen rast površina pod ekološkom proizvodnjom za 62.518 hektara.

Paradoks ove situacije uvjetovane koronavirusom u kojoj smo se našli je pitanje cijene. Naime, brojke i analize pokazuju da su potrošači spremni platiti i više ako:
– Kupuju domaće,
– Kupuju eko proizvode,
– Imaju uvid u transparentnost lanca opskrbe,
– Postoji mogućnost online naručivanja i dostave.

Sigurno da takav model, gdje cijena nije primarni faktor, nije održiv, prvenstveno u situaciji kada je gospodarska aktivnost vrlo mala, no preferencije potrošača definitivno mogu biti dobri parametri za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i nakon krize. Naravno, njihov razvoj mora biti popraćen i adekvatnim gospodarskim mjerama, ali vjerujemo da su i ministarstva i ostale institucije prepoznale prilike u ovoj krizi i da će nastojati djelovati u tom smjeru.