Nakon temeljite dubinske analize Europski investicijski fond će odabrati financijske posrednike koji će europskim malim i srednjim poduzetnicima u svim sektorima omogućiti pristup novcu

Mala i srednje velika poduzeća (MSP) u Europi uskoro će dobiti pristup fondu s 25 milijardi eura dodatnih sredstava zahvaljujući sporazumu koji su danas potpisali Europska komisija i Europski investicijski fond (EIF).

Kako se navodi u priopćenju Europske komisije, domaćin na svečanosti potpisivanja sporazuma bit će novoimenovani povjerenik za poduzetništvo i industriju Ferdinando Nelli Feroci. Zahvaljujući iznosu od 1,3 milijarde eura dodijeljenom proračunu programa COSME za financiranje MSP-ova, tijekom sljedećih sedam godina omogućiti se mobiliziranje ukupno 25 milijardi eura putem dodatnih sredstava od financijskih posrednika.

Sporazumom se utire put za financiranje vlasničkog kapitala i duga za MSP-ove u okviru EU-ova programa za konkurentnost poduzetništva te malih i srednje velikih poduzeća (COSME) do kraja 2014. Nakon potpisivanja sporazuma EIF će objaviti poziv na iskaz interesa na koji će se moći prijaviti prihvatljive financijske institucije (banke, jamstvene institucije, fondovi).

Nakon temeljite dubinske analize EIF će odabrati financijske posrednike koji će europskim MSP-ovima u svim sektorima omogućivati pristup financijskim sredstvima. (Banka.hr)