EU priprema promjene u označavanju hrane

Propisi EU-a zabranjuju da se proizvodi na biljnoj osnovi izravno dovode u vezu s mliječnim proizvodima nazivima poput "veganskog jogurta" i "bademovog mlijeka"

Europska unija priprema propis koji bi proizvođačima prehrambenih proizvoda na biljnoj bazi zabranio usporedbe s mliječnim proizvodima, što je podiglo puno prašine u prehrambenom sektoru. Propisi EU-a zabranjuju da se proizvodi na biljnoj osnovi izravno dovode u vezu s mliječnim proizvodima nazivima poput “veganskog jogurta” i “bademovog mlijeka”.

Predstavnici Danonea, Nestlea i Unilevera smatraju da je to sasvim dovoljno i da nova ograničenja nisu potrebna. Europska udruga mljekara tvrdi pak da nazivi na ambalaži koji proizvode na biljnoj osnovi uspoređuju s mliječnima zbunjuju potrošače i zamagljuju razliku.

“Naziv ‘zamjena za sir’ navodi potrošače na pogrešan zaključak i otežava im promišljeni odabir. Takozvana ‘zamjena’ nedvojbeno nije isto što i pravi sir… to je jednostavno drugi proizvod”, ističe u razgovoru za Reuters njezin čelnik Alexander Anton.

Zbunjeni potrošači?
Istraživanja Europske organizacije potrošača govore drugačije, a i ankete u Portugalu i Španjolskoj o percepciji alternativa mliječnim proizvodima upućuju na zaključak da većina nema problema s razlikovanjem te dvije skupine proizvoda.

Kritičari zabrane usporedbe te dvije kategorije proizvoda na oznakama tvrde da se protivi odredbi iz europske klimatske strategije o poticanju kupaca da se okrenu prehrani baziranoj na biljkama i da signalizira popuštanje pritisku mljekarske industrije.

“Opisni pojmovi, poput ‘alternative mliječnim proizvodima’, pomažu potrošačima da shvate karakteristike proizvoda i omogućuju održiviji izbor”, istaknula je glasnogovornica Unilevera.

“To je diskriminacija prema proizvodima na biljnoj bazi”, ističe pak čelnik Danoneova odjela za regulativu u iberijskoj regiji Pedro Neves, dodajući da bi promjena propisa kompanijama prouzročila velike troškove.

Otežana komunikacija
Odvjetnici upozoravaju da bi zabranjena mogla biti i ambalaža koja dizajnom ‘evocira’ mliječne proizvode, poput tetrapaka uobičajenog u pakiranju mlijeka. Nestle bi za svoj napitak od badema koji na ambalaži opisuje kao ‘slasnu alternativu mliječnim proizvodima’ morao pronaći novi slogan, a Danone bi morao pronaći zamjenu za ‘alternativu grčkom jogurtu na biljnoj osnovi’, naglašavaju.

“Informiranje kupaca o proizvodima baziranim na biljkama bilo bi gotovo onemogućeno”, ističe Siska Pottie, članica Europskog saveza za prehrambene proizvode na biljnoj osnovi.

“Mogli bi zabraniti i tvrdnju da se u proizvodnji određenog proizvoda ispustilo upola manje ugljika nego u proizvodnji maslaca i oznaku ‘bez laktoze’… totalno ludo”, ističe Pottie.

Zastupnici skloni razgraničenju
EU proizvodi najviše mlijeka po stanovniku u skupini 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, ističe Reuters.

Prodaja prehrambenih proizvoda na biljnoj bazi trenutno doseže tri milijarde eura godišnje, a do 2025. godine trebala bi prema izračunima savjetodavne tvrtke ING Research poskočiti na pet milijardi, što bi odgovaralo samo 4,1 posto prodaje mliječnih proizvoda.

Najpopularniji su napici, s udjelom u tržištu mlijeka od 10 posto. Zabrana oznaka u kojima se proizvodi na biljnoj osnovi uspoređuju s mliječnima dobila je prošlog listopada 54 posto glasova u Europskom parlamentu (EP), iako je većina zastupnika gotovo u istom dahu odbacila zabranu naziva “veggie burger”.

Zabranu moraju odobriti zemlje članice i EP i pregovarači bi se trebali sastati ovog tjedna, zajedno s Europskom komisijom, piše Reuters.

Predstavnik Europske komisije potvrdio je informaciju o ovotjednim pregovorima, ali je naglasio da ne mogu prognozirati kakav će biti ishod. (Hina)

Prethodni članakPredstavljena kampanja za Franck Jubilarnu “Baš kao život”
Sljedeći članakVodećih 250 maloprodajnih lanaca ostvarilo 4,85 bilijuna dolara prihoda