Broj beskontaktnih transakcija MasterCard i Maestro karticama u 2013. se povećao više od tri puta u odnosu na prethodnu godinu

MasterCard je danas objavio da je u periodu od godinu dana, zaključno s prosincem 2013. godine, povećao zastupljenost svoje beskontaktne tehnologije u Europi, povećanjem broja zemalja u kojima su kartice za beskontaktno plaćanje prihvaćene.

Tako je beskontaktno plaćanje sada dostupno u 63 zemlje širom svijeta i u 34 zemlje u Europi, uključujući i sedam novih zemalja u kojima je ovakvo plaćanje omogućeno u 2013. godini: Azerbajdžan, Finska, Irska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Nizozemska.

Više od 220 financijskih institucija u Europi izdaje MasterCard i Maestro beskontaktne kartice i uređaje koji se mogu koristiti na gotovo dva milijuna trgovačkih lokacija širom svijeta, što predstavlja povećanje od preko 180% u odnosu na prethodnu godinu.

Iz ove kartičarske kuće ističu kako se, uz stalni porast broja lokacija na kojima je omogućeno MasterCard i Maestro beskontaktno plaćanje, broj beskontaktnih transakcija u Europi više nego utrostručio, a ukupan volumen ovakvih transakcija uvećan je četiri puta u odnosu na prethodnu godinu.

“Drago mi je što Europljani nastavljaju s prihvaćanjem beskontaktnog plaćanja kao inovativnog načina plaćanja u zemlji i inozemstvu. Podaci koje danas predstavljamo pokazuju da je beskontaktno plaćanje ušlo u masovnu upotrebu na tržištima nekoliko zemalja. Uz to što ga ljudi širom Europe vole, trgovci imaju koristi, a kod nekih od njih više od 50% plaćanja karticama obavlja se beskontaktno, što iskustvo kupnje čini sigurnijim i jednostavnijim za sve. Prelazak na beskontaktno plaćanje također nam pomaže u poticanju upotrebe mobilnih plaćanja te smo do kraja četvrtog kvartala 2013. godine završili 50 mobilnih NFC projekata u Europi, što pokazuje koliko su važne inovacije u plaćanjima u Europi”, izjavio je Javier Perez, predsjednik kompanije MasterCard Europe.