Eurostat: Inflacija u EU zamjetno usporila u rujnu

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom HICP-om koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama spustila se u rujnu na 4,9 posto, s 5,9 posto u prethodnom mjesecu. U eurozoni spustila se s 5,2 na 4,3 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja rujna

Inflacija u EU zamjetno je usporila u rujnu, prateći posustajanje rasta cijena u eurozoni zahvaljujući jeftinijoj energiji, izvijestio je u srijedu Eurostat.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom HICP-om koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama spustila se u rujnu na 4,9 posto, s 5,9 posto u prethodnom mjesecu. U eurozoni spustila se s 5,2 na 4,3 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja rujna.

Na mjesečnoj razini cijene su na oba područja porasle za 0,3 posto, nakon 0,5-postotnog povećanja u kolovozu.

Inflaciju je u eurozoni i u rujnu zakočio pad cijene energije, za 4,6 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. U kolovozu bila je pojeftinila za 3,3 posto.

Među zemljama EU-a koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je u rujnu Mađarska, od 12,2 posto. Blizu je dvoznamenkastoj stopi rasta i Rumunjska gdje su cijene porasle za 9,2 posto.

U Češkoj i Poljskoj, dva vodeća gospodarstva izvan eurozone iznosila je 8,3 odnosno 7,7 posto.

U eurozoni najviše su porasle cijene u Slovačkoj, za 9,0 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u rujnu iznosila 7,4 posto, prema podatku usklađenom s izračunima Državnog zavoda za statistiku (DZS). Krajem rujna Eurostat je procijenio da su cijene porasle za 7,3 posto.

Najblaže su među zemljama koje nisu članice eurozone porasle cijene u Švedskoj, za 3,7 posto. U eurozoni najblaži rast bilježila je Danska, za 0,6 posto, a Nizozemska se izdvajala blagim padom cijena, za 0,3 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, pokazuje izvješće Eurostata. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMinistarstvo: Nije evidentiran nov neopravdan rast cijena
Sljedeći članakNa 5. Crospiritu proglašene najbolje rakije, likeri i ginovi