Cijene hrane u svijetu porasle su u lipnju prvi put u ovoj godini i pokazuju blagu stabilizaciju nakon oštrog pada izazvanog pandemijom koronavirusa, objavila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u lipnju za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 93,2 boda. U uvjetima nastavljene neizvjesnosti na tržištu, cijene biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda stabilizirale su se nakon oštrog pada u svibnju, dosegnuvši najviše razine u više mjeseci, dok su cijene žitarica i mesa i dalje pod pritiskom, pokazuje izvješće.

Najviše su u lipnju porasle cijene biljnih ulja, za 11,3 posto, odražavajući ponajprije poskupljenje palmina ulja zbog oporavka globalne uvozne potražnje i bojazni od mogućih problema u proizvodnji uslijed manjka radnika migranata, povezanog s pandemijom koronavirusa.

Cijene šećera porasle su 10,6 posto u odnosu na svibanj, zahvaljujući dijelom izvješćima o uskim grlima u brazilskim lukama, povezanim s mjerama za suzbijanje širenja virusa, navodi FAO. Indeks koji pokazuje kretanje cijena mliječnih proizvoda porastao je četiri posto, ali su se cijene svih njegovih sastavnica zadržale ispod razina zabilježenih prije širenja pandemije, kaže se u izvješću.

Žitarice su pak pojeftinile 0,6 posto u odnosu na svibanj, uz jačanje pritisaka na slabljenje cijena pšenice zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u nizu zemalja izvoznica, ponajprije u crnomorskoj regiji. Pad cijena donekle je ublažen rastom cijena kukuruza, pokazuje izvješće.

U sličnom je postotku pojeftinilo i meso, uz niže cijene mesa peradi i govedine uslijed povećane dostupnosti izvoza iz najvećih proizvodnih regija.

Novi rekord u proizvodnji žitarica
U odvojenom izvješću o stanju na tržištu žitarica FAO je podigao procjenu globalne proizvodnje žitarica u ovogodišnjoj sezoni za oko 9,3 milijuna tona, na gotovo 2,79 milijardi tona, što bi bilo tri posto više u odnosu na rekordnu 2019.

Svjetska potrošnja u sezoni 2020./21. procijenjena je na 2,735 milijardi tona, što predstavlja povećanje od 1,6 posto u odnosu na prošlu sezonu. Zalihe bi na kraju sezone u 2021. trebale iznositi 929 milijuna tona, što bi predstavljalo 6-postotno povećanje na godišnjoj razini.

WTO također procjenjuje da će svjetska trgovina žitaricama u 2020/21. dosegnuti rekordnih 435 milijuna tona, što bi značilo da će porasti 2,1 posto u odnosu na razine iz 2019/20. U UN-ovoj agenciji napominju da su ažurirali bazni period za sve indekse, promijenivši ga na razdoblje od 2014. do 2016., s prijašnjeg koje je obuhvaćalo godine od 2002. do 2004. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!