29.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 13:53
VijestiSvijetSnažan rast cijena hrane u lipnju

Snažan rast cijena hrane u lipnju

cijene-hrane-midiCijene hrane zabilježile su u lipnju najveći skok u posljednje četiri godine, poduprte oštrim poskupljenjem šećera zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Brazilu koje su utjecale na urod šećerne trske, ali i drugih kultura, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda FAO.

FAO-ov indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u lipnju 4,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 163,4 boda. Ujedno je za jedan posto viši nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestili su iz FAO-a.

Najviše je među pojedinim kategorijama prehrambenih proizvoda poskupio šećer, za 14,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, zbog obilnih padalina u najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku Brazilu koje su omele žetvu šećerne trske i smanjile urod.

Značajno je porastao i indeks koji mjeri cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 7,8 posto na mjesečnoj razini, zbog neizvjesnih izgleda za proizvodnju u Oceaniji i sporijeg rasta proizvodnje u Europskoj uniji, navode u FAO-u. Unatoč tome, indeks je i dalje 14 posto niži no što je bio u istom razdoblju prošle godine, napominju u FAO-u.

Osjetno blaži rast cijena zabilježen je u kategoriji žitarica i mesa. Tako su žitarice poskupjele 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, predvođene kukuruzom, zbog smanjenog izvoza iz Brazila. Nasuprot tomu, cijene pšenice zakočili su obilna ponuda i izvješća o rekordnom urodu u Sjedinjenim Državama.

U odnosu na isto razdoblje lani cijene žitarica još su uvijek niže 3,9 posto, napominju u FAO-u. Cijene mesa porasle su u lipnju 2,4 posto prema revidiranoj vrijednosti indeksa za svibanj, poduprte rastom cijena svinjetine, govedine i peradi treći mjesec zaredom. Niže su cijene – za 0,8 posto na mjesečnoj razini – zabilježene samo u kategoriji biljnih ulja.

Kretanje cijena u lipnju odražava, među ostalim, i ažuriranu procjenu ponude i potražnje za žitaricama u sezoni 2016/2017., napominju u UN-ovoj agenciji za hranu i poljoprivredu. Tako je prognoza proizvodnje pšenice podignuta za jedan posto u odnosu na onu iz lipnja i iznosi 732 milijuna tona.

Kao glavni razlog u FAO-u izdvajaju poboljšane izglede za proizvodnju u EU, Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Državama zahvaljujući boljim vremenskim uvjetima. Procjena proizvodnje kukuruza snižena je, pak, za 0,6 posto u odnosu na onu iz lipnja, što u FAO-u tumače pogoršanim izgledima za drugi urod u Brazilu i smanjenim vladinim poticajima u Kini. Ukupno se očekuje da će ove godine u svijetu biti proizvedeno 1,32 milijarde tona žitarica koje se koriste za prehranu ljudi i životinja. (glas-slavonije.hr)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...