fortune-global-500-small-midi1Broj američkih kompanija na listi osjetno je pao u posljednjih 10 godina, dok Kina bilježi snažan uspon u odnosu na desetljeće ranije

Američki maloprodajni div Wal-Mart Stores već je drugu godinu zaredom najveća svjetska kompanija po kriteriju ostvarenih prihoda, pokazuje ovogodišnja lista magazina Fortune.

Američke tvrtke i dalje dominiraju na tradicionalnoj listi 500 najvećih te ih ima ukupno 133, a slijede Japan i kontinentalna Kina, sa 68, odnosno 61 kompanijom. Inače, na listi je ove godine 15 kineskih tvrtki više nego lani.

Europa također ima snažnu prisutnost, zahvaljujući ponajviše francuskim (35) i njemačkim (34) kompanijama, a značajne pozicije zauzimaju i tvrtke s tržišta u rastu poput Rusije, Brazila i Indije.

Broj američkih kompanija na listi osjetno je pao u posljednjih 10 godina, s obzirom da ih je 2001. godine bilo 185, dok Kina bilježi snažan uspon u odnosu na desetljeće ranije, kada je na ukupnoj ljestvici zauzimala samo 12 mjesta.

Wal-Mart je zauzeo čelnu poziciju zahvaljujući prihodu od 421,84 milijarde dolara u protekloj poslovnoj godini i na vrhu je već osmi puta u povijesti liste. Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, General Motors i Mitsubishi su jedine ostale kompanije koje su ikad bile na prvom mjestu Fortuneove liste.

Premda ostvaruje najveće prihode, Wal-Mart nije najprofitabilnija kompanija, nego je to švicarski prehrambeni div Nestle, koji je u 2010. ostvario dobit od čak 32,84 milijarde dolara, dijelom zahvaljujući prodaji imovine. Wal-Mart je istodobno imao profit od 16,38 milijardi dolara.

Ukupna dobit svih kompanija na listi povećala se snažnih 59 posto u odnosu na prethodnu godinu. (Bankamagazin)